Back to top medicaltime.bg

Безплатни кардиологични прегледи за болни от диабет през август в УМБАЛ „Дева Мария“Безплатни кардиологични прегледи за болни от диабет стартира през август университетска болница „Дева Мария“. Профилактичната кампания е отговор на изследване на международната диабетна федерация, което показа, че пациентите с диабет не са запознати с рисковете от сърдечно-съдови заболявания, които диагнозата им носи. В България участие в анкетата са взели 1129 човека, като 20% от тях са категорични, че диабетът не носи никакви допълнителни рискове за сърдечно-съдовата им система.


„За съжаление това не е така и сърдечно-съдовите заболявания остават основна причина за смърт и инвалидизация на хората с диабет“, обяснява началникът на отделението по кардиология в  университетска болница „Дева Мария“ в Бургас - д-р Иванета Йончева. „Рисковите фактори за сърдечно-съдово заболяване са живот с диабет над 5 години,


повишено кръвно налягане,стрес, наднормено тегло, висок холестерол


и хранителен режим с висок прием на транс мазнини, тютюнопушене и употреба на алкохол. Реално всеки човек с диабет има и някой от допълнителните рискови фактори и затова съветваме пациентите да посещават кардиолог периодично с цел превенция на сериозни сърдечни инциденти.“. Особено рискова група са пациенти с нарушен въглехидратен толеранс, които нямат предписано лечение за захарен диабет.


През август университетска болница „Дева Мария“ стартира безплатна кампания за превенция на сърдечно-съдовите заболявания за хора, болни от диабет. В кампанията участие ще вземат


топ кардиолози от отделението по кардиология


а за целта ръководството на болницата осигури последно поколение ехгокардиограф от висок клас на световния лидер в ултразвуковата диагностика General Electric. Новият ехокардиограф представлява изключително мощен хардуер, окомплектован с всички високоспециализирани приложения, които позволяват извършването на прецизна и сигурна сърдечно- съдова диагностика.


Час за безплатен кардиологичен преглед на пациенти, страдащи от диабет, може да се запише на тел. 056 89 62 62.