Back to top medicaltime.bg

Безплатна медицинска сестра у дома за неподвижни стари хораМедицинска сестра ще посещава у дома близо 17 хил. възрастни хора, които не могат да се обслужват сами. Тя ще ги преглежда и извършва дребни манипулации, ще следи и общото здравословно състояние на хората. Медицинските грижи ще са до два часа на ден и ще стартират през пролетта.

Услугата е изцяло нова и модерна и ще надгради социалния патронаж, тя е част от процедурата “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, обясни зам.-министърката на труда и социалната политика Зорница Русинова. За нея са предвидени около 45,7 млн. лв., а общините ще могат да кандидатстват за финансиране до средата на март.


Програмата е насочена към самотно живеещите в отдалечени места


които няма как да стигнат до лечебното заведение. Но от нея ще могат да се възползват и възрастните хора в големите градове, както и такива с увреждания и техните семейства. Медиците ще правят на място превръзки, мерене на кръвно, инжекции или други манипулации

От здравното министерство пък ще трябва да направят методика за предоставянето на услугата и как ще бъдат обучени медицинските екипи. “Не става въпрос за безплатни посещения, а за допълнителни възнаграждения на медиците. През тази процедура ще платим разходите на медицинската сестра, за да извърши следоперативните наблюдения или дребните манипулации”, поясни още тя.

Сега около 38 000 души използват над 1300 вида социални услуги. За тях държавата е отделила над 264 млн. лв. за тази година. Нова Агенция за качеството на социалните услуги ще дава лиценз, ще контролира спазването на закона и на стандартите за качество, ще проверява как общините и частните доставчици разходват средствата от държавния бюджет, както и дали се спазват правата на обгрижваните хора.

От: 24chasa.bg