Back to top medicaltime.bg

БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ПО ДОКУМЕНТИ В УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ЕПИЛЕПСИЯТА

На 10 февруари отбелязваме Световния ден за борба с епилепсията 

БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ще се провеждат от 10 до 17 февруари 2021 г. от екип на Отделението по образна диагностика. Консултациите са по документи и се провеждат дистанционно.

През платформата за телемедицина Healthyco пациентите ще могат да изпратят своите налични ЯМР/КТ изследвания и в рамките на 7 дни да получат становище дали в техния случай се касае за коварното заболяване или причината за симптоматиката им е друга. В случай на нужда, пациентите ще бъдат насочени към допълнително изследване или консултация с невролог или неврохирург.

 

Екипът, който ще консултира безплатно:
Доц. Марин Пенков –
неврорентгенолог, началник на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ –КОНСУЛТАЦИЯ
Д-р Андрей Трифонов –
специалист по образна диагностика –КОНСУЛТАЦИЯ
Д-р Калина Чупетловска
- специалист по образна диагностикаКОНСУЛТАЦИЯ


 

Много често промените, които се виждат на ЯМР, са изключително малки, образът може да бъде неспецифичен и различните заболявания да се препокриват. Поставянето на правилна диагноза, което е и основата на правилното лечение, изисква специализиран екип, който е подготвен и работи в областта на неврорентгенологията и в частност детската неврорентгенология, тъй като около 50% от епилепсиите започват до 10-годишна възраст, а общо 75% – до 20 г. Пикът на проява на болестта е най-голям от 0 до 4 години“, обяснява доц. Марин Пенков, който е единственият български лекар с европейска диплома по детска неврорентгенология.

 

Според него второто условие за поставянето на успешна образна диагноза е използването на специфични протоколи на скениране и модерна ЯМР апаратура. „Цел на невроизобразяването при пациенти с епилепсия е да се идентифицират основните структурни аномалии, които изискват специфично лечение (т.е. хирургическа намеса в повечето случаи), а също и да помогне при формулирането на синдромна или етиологична диагноза“, допълва доц. Пенков.

 

Поставянето на навременна диагноза е от изключителна важност при епилепсиите, тъй като при тях се наблюдава следния феномен: пристъпите пораждат нови пристъпи“, категоричен е и доц. Красимир Минкин, който единствен у нас се занимава с хирургия на епилепсията и заедно с доц. Петя Димова ръководи Центъра по Епилептична и функционална хирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

 

Чрез създаването на високоспециализирани центрове за епилепсия, какъвто е този в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, и опита и уменията на екипите, работещи в тях, досега неоткриваеми фини структурни аномалии вече рутинно се демонстрират чрез методите на Образната диагностика. Отделението по Образна диагностика на УМБАЛ Св. Иван Рилски е оборудвано с два ЯМР апарата, единият от които последен модел на GE, снабдени с целия наличен пакет от програми за изследване на нервната система.