Back to top medicaltime.bg

СОЦИАЛЕН ФОНД ЩЕ ПОЕМА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ НА НЯМАЩИТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГИ ПЛАЩАТОт Министерството на здравеопазването в момента работят по два варианта за изменение на модела на управление в сектора, а след това започват и по трети. До края на май месец тази година от ведомството ще ги предложат за обществено обсъждане и в крайна сметка ще бъде избран един.


Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че ще се предпочете този, който е най-ефективен и работещ, без да се налагат крайни промени в системата. По неговите думи в центъра и на трите варианта ще е поставен пациентът. Някои от новостите ще са, че социален фонд ще покрива здравните осигуровки на хората, които нямат възможност да ги плащат сами. А към онези, които не се осигуряват, държавата ще постъпва в зависимост от причината, заради която те не плащат своите задължения.


Министър Ананиев обяви, че вече са предприети действия болниците в тежко положение да бъдат стабилизирани чрез оздравителните планове. Дълговете им са близо 500 млн. лв, като тази година ще бъдат разплатени от тях 73 млн. лв. Останалата сума ще бъде разсрочена и погасявана следващата година.
До края на 2018 г. ще бъдат изготвени модулите на Националната здравна информационна система, а през 2019-а ще бъде обявена обществена поръчка за изграждането й.

Източник: dariknews.bg