Back to top medicaltime.bg

Орязват обезщетенията при болничен до 50 % за първите три дни?!

Готвят се глоби за лекари, издаващи фалшиви болнични!Правителството засега замразява идеята първите 3 дни болнични да се плащат само на 50%.

Болничните листове бележат ръст от 60% за последните 6 години. Това е увеличение от 1,9 млн. на 3 млн. годишно. Това е заявил управителят на НОИ Ивайло Иванов по време на правителственото заседание, на което стана ясно, че правителството замразява идеята първите 3 дни болнични да се плащат само на 50%. 

 Управляващите обмислят вариант и да създадат специална лекарска комисия, която да проверява издадените листове.


Според Иванов предложението било с цел ограничаване ползване на неправомерно използвани болнични, а средствата, които се изплащат за болнични листове, са в размер на 500 млн. лв.

Управляващите обмислят вариант и да създадат специална лекарска комисия, която да проверява издадените листове. "Във Великобритания, Франция, Австрия, почти във всички държави има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване. България възприе най-мекия вариант - да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%", заяви управителят на НОИ, цитиран от БГНЕС.

 

Лекарите и служителите, участващи в схема за издаване и получаване на фалшиви болнични, да бъдат наказвани по-строго, вместо да се намалява стойността на изплащания болничен. Това предлагат двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Синдикалистите заявиха, че ако в бюджета на ДОО за 2018 г. бъде заложено стойността на болничния за първите три дни да е до 50%, те няма да го подкрепят.

„Ако някой иска да облекчава работодателите, което трудно разбирам, тогава е нормално държавното обществено осигуряване да доплати до същия размер, който досега се е получавал“, коментира председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Според него има различни варианти, които ще бъдат обсъдени.

Според Пламен Димитров, председател на КНСБ, проблемите с фалшивите болнични, който ескалира през последните години, трябва да се решава не с орязване на плащанията, а с наказания към лекарите и „пациентите“.

От: Actualno.com