Back to top medicaltime.bg

24 май: „Порастването ще продължи и занапред!“

150 ГОДИНИ ПРОСВЕТА В БОТУНЕЦ (СНИМКИ)През 2023 г. 162 ОбУ отбелязва три юбилейни събития: 150 години от създаването на първото училище в Ботунец, 50 години от функционирането на настоящата сграда и вече 5 успешни години – Обединено училище

           В навечерието на 24-май, въпреки дъждовния ден, не липсват поводи за широки усмивки, празнична музика и сложна танцова хореография. На 18.05.2023г. отпразнува 150-тата си годишнина 162 ОбУ „Отец Паисий“, квартал Ботунец. Празникът изпълни залите на Сити Марк Арт Център с невероятно веселие, глъчка и стройна празнична програма.

           „Подготовката за юбилея тече от три месеца и всички – и ученици, и учители, сме безкрайно развълнувани, защото обичаме това училище и искаме да се представим максимално добре пред гостите“, споделят педагози, замесени в разработката на сценария и изпълненията. Официални гости на празника бяха г-жа Лилия Донкова – кмет на Район Кремиковци, г-жа Ирена Стамболиева – зам. кмет на Район Кремиковци, директори на столични училища и много др.

          За първи път училището отваря вратите си за своите ученици през далечната 1873 г. и така цели 150 години… Още по време на турското робство родолюбиви българи успяват да въплътят в дело жаждата си за просвета и да извоюват свобода на духа и дом за българското образование в Ботунец. 162 ОбУ е изучило поколения българи и в съвременността осигурява приобщаващо образование за ученици от различен етнически произход.

          „От 5 години 162-ро училище стана Обединено училище и то успешно такова! Благодарим Ви, скъпи учители, Вие сте съвременните будители. Вие сте вторите родители на тези деца. Бъдете все така креативни, позитивни, обичайте ги, те имат нужда от Вас! Скъпи ученици, обичайте своите учители, почитайте ги, поемайте всичко от тях, учете се, изучавайте се, научавайте се, те дават всичко за Вас. Отвръщайте им със същата любов, защото те имат нужда само от това - Вие да ги обичате! Вие не сте само ученици за своите учители, Вие сте техните деца, израствате с тях и ставате големи хора. Пожелавам Ви да сте успешни такива – за да има причина Вашите родители и Вашите учители да се гордеят с Вас, ние също!“- пожела г-жа Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци.

           Във времето училището претърпява много промени в статута си, а материалната база непрекъснато се обогатява и модернизира, благодарение на усилията на ръководството на училището. През 1973г. е построена новата сграда на училището, която функционира и в момента.

        „150 години сме част от българското образование! Честваме и 5 години, откак сме 162 ОБЕДИНЕНО училище и даваме възможност на учениците да продължат образованието си до десети клас в квартал Ботунец. Нашето училище е училище с минало, богато на спомени, училище с настояще, изпълнено с предизвикателства, училище с бъдеще, защото имаме силно развито чувство за дълг и отговорност към бъдещето! Нашето училище обединява толкова много хора през годините - учители, ученици, родители, съмишленици, съратници“ - разказа директорът г-н Атанас Драков.

          На празника в Сити Марк Арт Център пристигнаха цели 5 автобуса с ученици, гости и техните родители, за да станат част от голямото тържество. „Много от тези родителите също са били наши ученици и с носталгия си спомнят за ученическите години на сплотеност и веселие. Затова и празникът е на всички нас, поколения ученици, учители и родители. Ние сме едно голямо семейство“, споделя начален учител от училището.

         Гости на събитието бяха и десетки пенсионирани преподаватели, отдали живота си на просветата в кв. Ботунец. Педагогическият колектив на училището винаги е бил на високо професионално ниво и е прилагал най-съвременните образователни методи. 162 ОбУ има паралелка по предприемачество (8-10 клас), разполага с интерактивни дъски, на които учителите прожектират тестови задачи и онлайн уроци, има и един от най-големите и добре поддържани спортни салони в столицата, където през зимните месеци се провеждат занятията по физическо. Днес 162 ОбУ е не само място за обучение на децата от квартала, но се е превърнало в техен втори дом, място, където могат да играят и творят.

        „Всичко си правим сами, ето, Трайчо от 6 а помагаше за озвучаването и техниката на концерта, а господинът по английски е професионален фотограф“, споделят, развълнувани, учениците.

        „Днес 162 ОбУ е институцията, в която учителят има ролята на водач, наставник, будител, приятел. Скъпи наши ученици, пожелавам Ви да давате полет на мечтите си! Имайте високи цели - учителите на 162 училище ще Ви помогнат да ги постигнете!

Скъпи колеги, въпреки предизвикателствата на времето, Вие създавате личности, но най-вече добри хора. Благодаря Ви за това! Толкова много години порастване, неукротима енергия на търсене и отстояване, толкова много години любов, отдадена на децата, толкова много красиви мигове, всичко, в името на добрите мечти и идеали. Вярвам, че порастването ще продължи и занапред!“ - сигурен е директорът г-н Атанас Драков.  

      Напук на дъждовния следобед празникът на просветата и духа, музиката и танца прерасна в коктейл на терасата на Сити Марк Арт Център, където официални гости и педагози си пожелаха да отпразнуват и 200-годишнината на училището.

162 ОбУ получи поздравителни писма и подаръци от кмета на Столична община - г-жа Йорданка Фандъкова, от началника на Регионално управление на образованието в София-град - г-жа Ваня Кастрева, от председателя на Синдиката на българските учители - г-жа Янка Такева, директори на столични училища и ЦПЛР (Мариана Тафрова) и много други. 

Районната администрация подари изграждането на външна фитнес площадка в двора на училището. 162 ОбУ изказва благодарност към читалищата "Дене Кръстев", "Пробуда", "Просвета", "Хубава Яна" и партньори от региона.


Историография: Ботунец се намира на 16 км. североизточно от центъра на София, в район Кремиковци. Днес в Ботунец живеят 7414 души.

Въпреки сравнителната отдалеченост на квартала, образователната традиция датира от 150 години. Учебното заведение разполага с музей, библиотека и компютърни кабинети.

162 ОУ "Отец Паисий" предлага извънкласни дейности: народни танци, спортни танци, вокални групи, клубове по интереси. Възпитаниците на училището участват в различни състезания и олимпиади, където печелят множество награди и призови места. 162 ОбУ „Отец Паисий“ успява да реализира своите проекти по европейски и национални програми и така подновява материалната си база и обогатява учебния си процес, чрез различни извънкласни дейности.

 

 Таня Иванова