Back to top medicaltime.bg

10 мита за профилактика и лечение на грипа! 

Някои вече са си поставили противогрипна ваксина, други обаче нямат такова намерение, разчитат на „всесилния” чесън, на медицинските маски и на „късмет”.

 

Какви популярни средства за защита от грип действително са ефективни? Научете от настоящата статия.

 

Мит № 1. Ако всеки ден ядете чесън, няма да пипнете грип.

Истината. Чесънът като продукт е полезен, но не може да се нарече средство за профилактика на грипа. Съдържащите се в него фитонциди в количествата, в които ние обикновено употребяваме чесън, не убиват грипния вирус в радиус на дължината на протегната ръка. А големите дози просто ще изгорят стомашната лигавица. Е, ако всеки ден изяждате толкова чесън, че околните да не искат да ви приближат на километър, тогава може би рискът да се заразите от грип е по-малък.

 

Мит № 2. За профилактика на грипа трябва да приемате повече продукти с витамин С. И най-добре да го получавате от лимоните.

Истината. Това също е мит, но не напълно. Продуктите с витамин С, в т.ч. лимони, няма да ви защитят от грипния вирус ако се сблъскате с източника на инфекция, но те са необходими за запълване на недостига на този витамин в организма. В по-големи количества той е подходящ да се бори с грипа. Ако не ви достига витамин С в организма, съдовете стават по-малко еластични и на организма му е тежко да се справя с инфекцията. Освен това аскорбиновата киселина оказва изразено антиоксидантно действие, затова се използва в комплексната терапия на грипа. Като цяло, колкото по-разнообразно и пълноценно се храните, толкова по-добре. За това спор няма. Недохраненият човек е по-уязвим пред всякакви инфекции, не само пред грипа. Но, уверяват специалистите, дори тези, които се хранят добре, също боледуват. Лимоните далеч не са на първо място сред плодовете и зеленчуците по съдържание на витамин С – в 100 гр лимони има само 40 мг от този витамин (а дневната потребност от него за възрастен човек е 75-90 гр). За сравнение, в сушените шипкови плодчета се съдържат 1200 мг витамин С; в пресните шипкови плодчета – 650 мг; в червения пипер – 250 мг; в черната боровинка – 200 мг; в кивито – 180 мг; в магданоза – 150 мг; в копъра – 100 мг, а в червената боровинка и в малката червена боровинка – само по 15 мг витамин С.

 

Мит № 3. Аз се ваксинирах против грип, значи съм напълно защитен от тази инфекция.

Истината. Това не е вярно. Дори ваксинираните могат да пипнат грип, но те във всички случаи ще изкарат много по-лесно болестта от неваксинираните. И най-важното, ще се отърват от възможните тежки усложнения. Ефективността от противогрипната ваксина може да се колебае през различните сезони от 10 до 70 %. Това зависи от това доколко очакваните   грипни щамове ще приличат на „дивите”. Например тази ефективност миналата година в Европа и Северна Америка е била около 50 % като цяло. А по отношение на „свинския” грип – повече от 70 %. Наскоро европейски изследователи изведоха данни, според които ваксинация дори с 10-процентна ефективност позволява на 1 милион ваксинирани да запазят живота на 7000 човека. Това означава, че тези 7000 неваксинирани при заразяване с грип биха могли да загинат. Ваксината против грип защитава от най-опасните за човека два подтипа на грипния вирус А. И в зависимост от ваксината (тривалентна или четиривалентна), защитава от една или две генетични линии и на грипния вирус тип В. Световната здравна организация дава съвети по състава на ваксината за предстоящия епидемичен сезон. В същото време възбудителите, които предизвикват острите респираторни вирусни инфекции, са прекалено много. За съжаление, противогрипната ваксина не ни защитава от тях. В т.ч. от разпространените аденовируси, парагрип и други инфекции.

 

Мит № 4. Ако излизам на улицата с медицинска предпазна маска, няма да се разболея.

Истината. Боледуващите от грип могат да разпространяват вируса на разснтояние до 2-3 метра. Повечето експерти са на мнение, че грипните вируси се разпространяват в капките, образуващи се при кашляне и кихане, дори и при дишане. Обаче човек може да пипне грип и при докосване на предмети, на чиято  повърхност има вирус, а след това да го „прехвърли” на устата, носа си, а може би и на очите. Излючително малък ефект и почти никакъв смисъл няма в носенето на маски на улицата. Там няма такива близки контакти с околните, затова няма и голям риск да се заразите. В закритите помещения обаче или в метрото тези обикновени медицински маски наистина могат да понижат риска от заразяване. Най-добра защита могат да ви осигурят специални респиратори – можете да си ги купите в аптеката. Ефективността на маските зависи от размера на порите в материала, от който са изработени, съответно колкото по-мало са те, толкова защитата е по-голяма. Най-евтините съответно осигуряват минимална защита. Във всеки случай ако сте решили да носите маска, сменяйте я редовно – поне на 2 часа.

 

Мит № 5. Имуностимулаторите повишават защитните функции на организма, значи помагат да се противопоставим на грипния вирус.

Истината. Трябва да се забрани рекламата на имуностимулаторите, твърдят повечето специалисти. Тези препарати трябва да се назначават само от имунолог ако открие някакви проблеми. Имунитетът е деликатна материя, затова не бива да се намесвайме в ногавата работа. Безумният прием на такива препарати може да нанесе само вреда. Що се отнася до индукторите на интерферона, нещата стоят по следния начин. Грипните вируси сами стимулират изработката на интерферони в организма (интерфероните са общо наименование на редица белтъчини, отделяни от клетките на организма като реакция на нахлуването на вируса). Затова няма нужда от прием на още препарати, стимулиращи изработката на интерферон за лечение на грип. Само с изключение на случаите, когато „интерфероновият статус” на пациента го изисква.

 

Мит № 6. Човек може да заболее от грип заради преохлаждане.

Истината. Продължителното въздействие на ниските температури потиска функциите на организма, в т.ч. и имунната система. Освен това стеснението на кръвоносните съдове води до сухота, което понижава защитната функция на лигавицата на носоглътката. Това позволява заразяване. Ако обаче човек е излязал на улицата и се е простудил, но не се е „сблъскал” с източник на инфекцията, т.е., с болен човек, той няма да заболее от грип.   

 

Мит № 7. Грипните вируси бързо умират извън организма.   

Истината. Не, не умират. Във външна среда грипният вирус е достатъчно устойчив, особено при ниска температура. В помещенията той съхранява своята жизнеспособност до 9 часа. Реалната възможност за заразяване с грип чрез въздуха може да се запази до 24 часа, особено ако в помещенията е ниска и относителната влажност. На повърхността на предметите грипният вирус се запазва още по-дълго: на стъклото – до 10 дена; върху хартия – до 12 часа; а върху метал и пластмаса – до 2 дена. Затова се препоръчва редовно да почиствате с влажна кърпа помещенията и да спазвате правилата за лична хигиена. Ефективни са системите за обеззаразяване на въздуха с използване на ултравиолетово излъчване.

 

Мит № 8. Всеки човек може да заболее от грип.

Истината. Смята се, че възприемчивостта към грипните вируси е всеобща. Но незначителен брой хора са невъзприемчиви към грипа, някои от тях го понасят безсимптомно.

 

Мит № 9. Човек не може да заболее от грип два пъти за един сезон.

Истината. Може. Например отначало може да се зарази с вируса тип А, а след това – от тип В. Но човек придобива пожизнен имунитет към конкретен вирус, от който вече се е заразил и преболедувал грип. Друг е въпросът, че грипните вируси бързо мутират, затова в следващия сезон има риск да се заразите отново с вече мутиралия вирус.

 

Мит № 10. Грипът се лекува с антибиотии.

Истината. Грипът е вирусна, а не бактериална инфекция. Затова за неговото лечение се използват противовирусни препарати, които лекар трябва да ви предпише през първите три дена след появяване на първите симптоми. Ако се изпусне този момент, напълно безполезно е да се започва техеният прием. Между другото, много са малко ефективните лекарства с противовирусна активност. Тях можете да ги приемате и с цел профилактика, особено ако се налага екстремна профилактика в огнище на инфекция. Но се приемат по определена схема, която също лекуващият лекар определя. Докторът може да предпише антибиотици само ако към грипа се присъедини и бактериална инфекция.

 

Източник: https://doctorpiter.ru/articles/22790/

УСТНИ ЗА ЦЕЛУВАНЕ
14.09.2020 13:40:56

УСТНИ ЗА ЦЕЛУВАНЕ

3