Back to top medicaltime.bg

Международният ден на анестезиолога - 16-ти октомври "Днес е Международния ден на анестезиолога и в тази връзка бил искал да поздравя всички колеги, които не само в условията на COVID-епидемията, а винаги са били на първа линия", заяви член-кореспондент проф. д-р Николай Петров, д.м.н., ръководител на КАИЛ на ВМА и председател на Българско дружество по анестезиология и интензивно лечение.

Анестезиолозите-реаниматори са хората, които спасяват животи. Те дават шанс на пациентите да преживеят тежки и големи оперативни интервенции, да преживеят катастрофи, политравми, отравяния, удавяния. Те са тази част от лекарската гилдия, която е най-близо до земята - в смисъл да стоят здраво стъпили на краката си и често да си сверяват часовниците по отношение на ценностите в нашия живот, подчерта още специалистът.

Тази година Световната федерация на дружествата по анестезиология лансира като тема, като слоган, достъпа до безопасна анестезия, тъй като, по последни данни, около 5 милиарда от населението на Земята няма достъп до безопасна анестезия.