Back to top medicaltime.bg

Шест неочаквани промени, които може да се случат с тялото ви, ако престанете да се занимавате със секс! 

Независимо по каква причина не правите секс (претоварени в работата, омръзнало ви е или просто нямате желание – други причини просто не съществуват), липсата на секс няма да окаже дълготрайни негативни последствия върху здравето ви. Но имайте предвид, че е възможно да се случат някои неочаквани промени. Е, няма да умрете от това, но го имайте предвид!

 

1. Ще почувствате промени в либидото си. Всички знаем, че сексът е важна, полезна и необходима част от живота ни. Той подобрява настроението и дори до известна степен „стяга коремните мускули”, но при условие, че много се стараете. А сексът веднъж седмично може дори да увеличи продължителността на живота. Степента на влияние на секса лично върху вашето тяло може да варира в зависимост от здравето, възрастта и дори от това какъв секс сте правили преди. Но като цяло ако сте здрави и сте спрели да правите секс, само защото нямате друг избор, можете да изпитате някои промени. Може да усетите или загуба на сексуално влечение, или увеличаване на същото това сексуално влечение. А някои дори започват да усещат себе си по-вяли, с по-малко жизнена сила и жажда за секс.

 

2. Ще се почувствате потиснати. Сексът е отчасти физическо, отчасти психологическо занимание. Обикновено по време на секс хората се докосват един-друг (дори и при секс за пари). Всички знаем, че сексуалните връзки дават на партньорите маса удоволствия, а докосванията могат да помогнат за нормализиране на настроението един на друг, благодарение  отделянето на хормона окситоцин, който подобрява състоянието и самочувствието и на двамата партньори. Сексът може да помогне на човек да повиши настроението си с помощта на ендорфините. Без тези естествени вещества човек се чувства потиснат, но това не значи, че може да изпадне в депресия ако не се занимава със секс постоянно. Със сигурност всеки от нас би си спомнил съученик или колега дори, който е изглеждал щастлив, въпреки че никога не е правил секс. Но депресията и липсата на секс са свързани – това обаче отразява връзката между тях, а не причината и следствието. Ако вие сте здрав човек и престанете да се занимавате със секс, вие няма да изпаднете в депресия заради това. Това ще е една от причините, но не основната. Още повече, ако отдавна не сте имали удоволствието да правите секс, вие прекрасно осъзнаваш какво трябва да предприемеш. 

 

3. Ще започнете да изпитвате малко или повече стрес. В случая всичко зависи конкретно от вас и вашия живот. Ако вие много се притеснявате по този повод, то липсата на секс може да повлияе пагубно и да ви накара още повече да страдате. Ако обаче това за вас е безполезно или предстоящият секс с жена ви не е позитивен момент, то тогава липсата на секс ще предизвика у вас повече положителни емоции. Както и другите психологически последствия, липсата на секс също е някакъв механизъм. Хората, които са по-малко подложени на стрес, по принцип по-често правят секс. Но това пак е връзката между двете състояния, а не причината и следствието. Която обаче сама по себе си предизвиква стрес.

 

4. Съществува по-малка вероятност да пипнете венерическа болест. Това вероятно няма да учуди никого. Но ако се откажете от секса само заради тази опасност, не е много удачно. По-добре избягвайте не секса, а момичетата, които пренебрегват защитните средства и моралните принципи.

 

 5. Може да се забави мозъчната дейност в някаква степен. В хода на две интересни изследвания върху мишки (едното от Университета Мериленд в САЩ, а второто – в Южна Корея) установили, че сексът подобрява мозъчната функция и растежа на клетките. Изискват се обаче повече изследвания преди да може еднозначно да се твърди, че липсата на секс непременно ще намали умсвения заряд. Учените казват, че правят всичко това „в интерес на науката”. Остава да им пожелаем успех в търсенето на партньори за подобен експеримент. Но ако се позовем на знанията, които вече са факт – след полов акт мъжът освобождава своята енергия и става по-малко енергичен. А това като следствие за известно време се отразява на неговата дейност. Затова в случая ситуацията е нееднозначна. Ако след 15 минути ви предстои важно съвещание на работа или изпит, по-добре не правете секс.

 

6. Може да се отрази на спортната форма. В известна степен и сексът може да се доближи до спорта, все пак това са физически упражнения така или иначе. Ако вие всеки ден се занимавате със секс по един час и се изпотявате хубавичко, вие по-скоро сте си в много добра физическа форма така или иначе. Но ако сте обикновен човек, който работи в офис и дълго време не е правил секс, след първия активен полов акт ще забележите как ви наболяват някои мускули. Освен това хормоналниоят фон, който се влошава при липсата на секс, също ще допринесе за лека дегенерация на мускулите.