Back to top medicaltime.bg

Тошка Иванова, Психодрама консултант: Има стигма към болните от Хепатит!Защо е необходимо болните от Хепатит да получават психологическа помощ?

 

Всеки човек има нужда от психологическа помощ понякога. Когато ни боли тялото, отиваме на лекар, нали така? Защо когато ни боли душата - когато сме тъжни, тревожни, отчаяни - да не потърсим някой, който да ни помогне? Хроничният хепатит е трудна за приемане диагноза, особено ако човек не знае много за него, както обикновено се случва. Когато болестта излезе на сцената на живота ни, тя често се превръща в главен герой - променя начина, по който възприемаме себе си и света около нас, променя преживяванията ни.  Започваме да пречупваме и съобразяваме всичко с диагнозата. Все пак, ние сме чувстващи същества. Едно хапче или една операция може да разрешат проблема на тялото, но това, което изпитваме - тревогата ни, страха, самотата - остават и са не по-малко мъчителни. И точно в тях понякога сме най-сами.

 

Има ли все още стигма в нашето общество за болните от Хепатит?

 

Има, за съжаление. Все още има случаи на хора, които срещат проблеми в работата си или дори в семейния или приятелски кръг, когато споделят за заболяването си. Не рядко нашата собствена тревога да споделим с близките е твърде голяма, дори и тяхната реакция да е нормална - т.е., толкова се страхуваме да споделим и да не бъдем отхвърлени, че този страх ни затваря, приклещва, обездвижва... Дори още преди да сме разбрали как ще реагират другите. 

Но все пак добрата новина е, че по отношение на хепатита нещата много се промениха през последните няколко години, до голяма степен благодарение на работата на Сдружение ХепАктив. Сега се говори много повече по темата, има повече достъпна (и достоверна) информация, много лични истории бяха разказани. Стигмата трудно “оцелява”, когато имаш пред себе си конкретен човек.

 

Как реагират болните на терапията? Разкажете за Вашата практика

 

Седем години правихме групи за подкрепа, които бяха изключително ценно преживяване. Преди няколко години терапията за хепатит С беше фундаментално различна - продължаваше цяла година, с много тежки странични ефекти и с не особено голям процент успеваемост. Съвсем естествено, хората на лечение имаха огромна нужда от подкрепа, за да успеят да преминат през нея - да споделят как се чувстват и какво им се случва, да сравнят опита си с този на другите, да усетят, че не са сами в това, през което преминават. Не на последно място - и да помогнат с опита си на някой, който върви по техния път. 

В момента ситуацията е много различна, към по-добро. Лечението е по-кратко, с лекарства, които на практика не се отразяват на качеството на живот, и с огромен успех. Когато някой разбере, че има хепатит В или С, шокът е все така голям - подобна новина обикновено идва изневиделица, защото хепатитът често хронифицира безсимптомно и човек може да го има години наред, без да разбере. Но когато намери информация, говори с лекар-специалист, научи какви са фактите (а не разчита само на слухове или фантазии), има известно успокояване. Никоя диагноза не е лесна за приемане, има си чисто емоционален път, който всеки изминава, много различен от клиничните пътеки, по които се движи лечението. И консултациите, които организираме, са точно за това - за да има кой да те съпроводи по този път.

 

Разкажете повече за кампанията за безплатна психологическа подкрепа за болни от Хепатит

 

Консултациите за емоционална подкрепа са естествено продължение на Групите за подкрепа, които Сдружение ХепАктив организира в продължение на седем години. Както споменах, ситуацията с лечението (най-вече на хепатит С), се промени фундаментално, към по-добро, и това промени и нуждите на хората, които се сблъскват с този проблем. Сега тревогата е най-голяма в началото, при откриването на диагнозата, докато човек успее да се ориентира и да осмисли какво му се случва... За щастие, със съвременните терапии хепатит С се лекува прочти на 100% с много щадяща терапия. При хроничния хепатит В все още няма лекарство, което да елиминира напълно вируса, но пък терапията там на практика “занулява” вирусния товар и човек може да продължи да живее пълноценно живота си.

Ако всичко се изчерпваше с телесната симптоматика, нещата щяха да са много лесни - вземам си хапчето и проблемът изчезва. Но хората сме емоционални същества, всеки проблем на тялото неизменно предизвиква цял водопад от емоции, които понякога трудно успяваме да разберем и удържим. Губим контрол, усещаме се безпомощни, гневни, отчаяни. Изплуват много въпроси, които настояват за отговор, и няма кой освен нас да отговори. Предизвикателството наистина е огромно.

И съвсем естествено е в такъв момент човек да потърси подкрепа. Консултациите, организирани от Сдружение ХепАктив, целят именно това - да дадат възможност на хората с хепатит В и С да намерят емоционална подкрепа в труден за тях момент. Има по две индивидуални консултации всяка седмица, в петък - от 8 и от 9 часа сутринта, в офиса на CheckPoint на Цар Самуил 111 в София. Напълно безплатни са, но е нужно предварително записване на телефон 0896 786 776 или на toshka@hepactive.org. Срещите са както за пациенти с хепатит, така и за техните близки.

  

Не на последно място, разкажете на читателите на Медикълтайм и за себе си и вашите приоритети.

 

Казвам се Тошка. Психодрама консултант съм към Института по психодрама на Център за култура и дебат “Червената къща Андрей Николов” и фондация “Психотерапия 2000”. Преди 12 години разбрах, че имам хепатит С и преминах тогавашната терапия успешно. Много научих за себе си и за това кое е важно за мен в онзи период от живота си. Болестта е велик учител. Написах книга за това какво е да си болен от хепатит С в България, започнах да се занимавам с терапия. Седем години водех Групите за подкрепа на Сдружение ХепАктив. Работата с хора е нещото, което ме вдъхновява и зарежда.

 

Интервю на Таня Иванова

Снимка: Светослав Куцаров