Back to top medicaltime.bg

СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО 2019г.

 От 1 до 7 август 2019 г. Мото: ‚,Подкрепете родителите! Насърчавайте кърменето!“


Кърменето осигурява най-добрия старт в живота на човека и оказва дългосрочно положителни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето и неговата майка, така и за обществото като цяло.

От 1 до 7 август 2019 г. Столична РЗИ за пореден път отбелязва Световната седмица на кърменето. Кампанията тази година е насочена в подкрепа на майките и бащите в най-ранния период на родителството, като се акцентира на водещата роля на социалната политика за насърчаване на кърменето. Политика, включваща участието на всички институции, фирмите от частния сектор и сериозна медийна и обществена подкрепа. В ежегодния доклад на СЗО и УНИЦЕФ се дават препоръки за подобряване политиките на страните в подкрепа на семействата чрез осигуряване на задължителен платен отпуск от поне 6 месеца след раждането (докладът класира България на трето място по осигурен най-дълъг отпуск по майчинство с пълно заплащане); достъп до висококачествени, подходящи за възрастта и финансово достъпни центрове за детска грижа; осигуряване на условия майките да кърмят и след като се върнат на работа, като се апелира за осигуряване на достатъчни по честота и времетраене почивки и подходящи места за кърмене на работното място. Майчината кърма съдържа идеалната комбинация от въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали и други вещества, необходими за здравословното развитие на бебето.


Извършените през последното десетилетие медицински изследвания, доказват, че с повишаване степента на изключителното кърмене се оказва положителен резултат по отношение на общественото здраве, превенцията на хроничните незаразни болести и има безспорни ползи, както за бебето, така и за майката:


Ползи за бебето • Бебетата, хранени с майчино мляко, боледуват много по-рядко от тези, които са хранени с адаптирано мляко. • Кърменето подсилва имунната система на бебето, повишава ефективността на ваксините, осигурява имунитет към различни заболявания. Децата, които са били на изключително кърмене през първите 6 месеца от раждането, много порядко страдат от болести на дихателната и храносмилателната система, много по-рядко се развиват инфекции на дихателните пътища, пневмонии и алергии. • Сукането спомага за правилното развитие и здравина на зъбите и челюстта. • Деца, които са кърмени, имат по-висок коефициент на интелигентност. Кърмата съдържа съставки, които подпомагат развитието на мозъка. • Променящият се вкус на кърмата (в зависимост от храната на майката) подготвя детето за разнообразието от вкусове, с които ще се запознае след захранването. • Кърменето удовлетворява емоционалните нужди на бебето. • Кърменето намалява риска от възникване на някои хронични незаразни болести в зряла възраст – затлъстяване, захарен диабет тип 2, сърдечно съдови, атеросклероза. • Внезапната детска смъртност е много по-ниска при кърмените бебета.


Ползи за майката • Кърменето намалява вероятността от рак на гърдата на майката до 25%. • Кърменето понижава инсулиновите нужди на организма, което е особено важно за жени със захарен диабет. • Кърмещите жени по-бързо възстановяват теглото и фигурата си отпреди раждането. Кърменето подпомага свиването на матката. • Кърменето намалява вероятността от развитие на остеопороза през климактериума. • Кърмещите жени по-рядко развиват следродилна депресия.

Патица
1