Back to top medicaltime.bg

Ренална денервация – нов метод за лечение на пациенти с резистентна хипертония

Ефектът от прилагането му идва от това, че се влияе по физиологичен път върху поддържаното високо кръвно налягане 

За същността на този лечебен метод, за неговата ефективност и начин на приложение разказва д-р Иван Мануков, д.м.  - началник Отделение за кардиологично интензивно лечение и инвазивна кардиология в МБАЛ – Пловдив. Участник в национални и международни научни медицински форуми, има публикации в български и чужди медицински списания. Член е на Българско кардиологично дружество, Българско дружество по Инвазивна кардиология, Българско ендоваскуларно дружество, Европейско дружество по кардиология. Експерт и консултант по интервенционална кардиология.

 

-         Д-р Мануков, в какво се изразява новият метод за лечение на пациенти с резистентна хипертония?

-         Нарича се ренална денервация и е метод, който е сравнително нов. Прилага се от 5-6 години, но бавно навлиза в България като стандартен метод за усъвършенстване и стандартизиране. Пък и самият метод търпи още усъвършенстване и стандартизиране. Но за нас, както вече казах, като изпълнители и владеещи този лечебен метод, той е сравнително нов. Прилага се при болни с артериална хипертония, която не се лекува по стандартния начин. В смисъл с общоприетите медикаменти и комбинация от медикаменти. И след като един пациент с такава упорита хипертония, с такова високо кръвно налягане не се повлиява вече с комбинация от три медикамента, е редно да се мисли за използването на този метод. Относно неговата същност и начин на приложение, мога да обясня следното: чрез този лечебен метод се нанасят енергийни импулси върху бъбречните артерии и се блокират нервни снопчета, които до голяма степен са намесени в поддържането на такова високо кръвно налягане. Всъщност в това се състои ефикасността на този метод.

 

-         Т.е., лекувате без химия, най-общо казано?

-         Точно така. Ефектът идва от това, че се влияе по физиологичен път върху поддържаното високо кръвно налягане. А не с помощта химия, с помощта на много медикаменти. Искам да отбележа, че това е един инвазивен метод, т.е.,за да се приложи, трябва да се проникне през артерия в човешкото тяло и съответно електродите, които отделят тези нервни импулси, да бъдат пласирани в зоната на бъбречните артерии. И затова изискванията са да се прилага само на пациенти по показания, т.е. такива, които страдат от упорита резистентна хипертония. Което означава, че той няма да се прилага поголовно в амбулаторни кабинети, а ще се извършва в инвазивни отделения.

 

-         Т.е., хората, които години наред не могат да овладеят високото кръвно налягане, получават една добра възможност?

-         Достъпът е свободен, не е ограничен. Въпросът е да не се спекулира, а да се знае, че се прилага по показания.

 

-         Д-р Мануков, имате ли представа дали е голям броят на такива пациенти, или ако щете, в процентно съотношение?

-         Да, голям е процентът на хората с упорита резистентна хипертония. Лесно е да се изчисли и в проценти. Първо, само 60 % от болните с хипертония са известни. Това означава, че е голям процентът на хипертониците които не са известни, т.е., самите те не знаят, че имат хипертония. Освен това само 50 % от тези, които са известни, се лекуват пълноценно. И, забележете, само 50 % пък от тези, които се лекуват, се лекуват ефективно в полза на своето здраве. Което веднага означава, че другата половина от пациентите остават с недобър лечебен резултат, със съответните рискове за тяхното здраве. Знаете, че високото кръвно налягане води до мозъчен инсулт, до сърдечен инфаркт, засягане на очите, на бъбреците. Артериалната хипертония е едно наистина, както казваме, социално значимо заболяване.

 

-         А може ли да се каже, да се коментира защо някои хора развиват резистентност към традиционните методи за лечение на хипертония?

-         Всеки човек се развива различно, а причината не е една и съща за всеки. Много са причините за високо кръвно налягане. Това е едно страдание, което може и да е наследствено. В голяма степен може да е комплексно. Много са факторите, което затруднява лечението като цяло, затова и това заболяване не е излекувано. И самият факт, че има толкова медикаменти, пуснати в употреба, говори, че проблемът е сложен. Т.е., не е както маларията например, за която си има един медикамент хинин, който я лекува поголовно и буквално я изкоренява. Но тука самият факт, че толкова медикаменти се изследват и се пускат в употреба, говори, че проблемът е сложен.

 

-         Така или иначе, се е появил метод, който да опита да реши този сложен проблем. Можете ли да посочите конкретни случаи на излекувани пациенти?

-         Да, имаме пациенти, които са с тежки стойности на кръвното налягане – говоря за стойности 180/100, въпреки двете шепи лекарства, които пият всеки ден. И въпреки това с такива високи стойности на кръвното налягане. Последно преди две седмици имахме такава болна. Първите резултати от прилагането на реналната денервация са много добри. Кръвното й спадна доста ниско, наложи се дори да коригираме лечението, което е провеждана до момента, т.е., да намаляваме дозите лекарства. Наистина след прилагане на новия метод кръвното й налягане спадна до стойности 110/70. И сега ще я наблюдаваме да видим дали сме си свършили работата.

 

-         Д-р Мануков, да разширим мъничко темата. Как ще коментирате факта, че много хора с високо кръвно се самолекуват? И с какво е опасно това поведение?

-         Явно такива хора осъзнават проблема и търсят начин да се справят.

 

-         Аз имам предвид, че не отиват на лекар, а се втурват да купуват свободно продаващи се лекарства, защото са чули или прочели отнякъде?

-         Да, от тази гледна точка, самолечението не е желателно, защото означава, че не се контролира ефектът от това самолечение, което провеждат. Много от тях даже и кръвното не си мерят. Но пак казвам, все пак е по-добре нещо да се прави, отколкото пък съвсем нищо да не се прави. Защото този процес е тристранен – от едната страна самото заболяване като причина, от друга страна – уменията на лекаря в стремежа си да помогне на пациента. И от трета страната – самият пациент, който също трябва да положи някакво старание за собственото си здраве. Като се започне от елементарните неща, които всъщност не са елементарни днес в ежедневието: режимът, начинът на живот, за който непрекъснато обясняваме; начинът на хранене, лишаването от някои удоволствия. В известна степен това може да се нарече някаква форма на самолекуване. Защото като ограничаваш солта в храната, като намалиш цигарите, като намалиш броя на кафетата, което е задължително, като положиш усилия да смъкнеш малко килограми -  всичко това е във възможностите на пациента и е форма на самолекуване.

 

-         Да, това е превенция и профилактика.

-         Така е, но нека всичко това да се случва под контрола на лекуващия лекар все пак.

 

-         Д-р Мануков, толкова ли е голяма ролята на тези фактори, които изброихте и които всички знаем, но малко спазваме?

-         Съществена е. Особено в начални стадии. Имаме пациенти, които като променят начина си на живот, съумеят да свалят няколко килограма от наднорменото тегло, движат се активно през седмицата, намерят си по-спокойно място за живеене, те наистина успяват да постигнат добри резултати. Вчера например при мене беше пациентка с много тежка хипертония, която е напуснала Пловдив, намерила си е спокойно място в някакво село в полите на Средна гора. И сега, като я преглеждах вчера, кръвното й налягане беше 130/70. Самият аз се изненадах, защото тя беше с тежка хипертония доскоро. Да, тя продължава да си взема лекарствата, но сама си отчита колко по-добре се чувства вече, колко здравословно й се е отразило именно решението да се премести да живее на по-спокойно място.

 

-         Като ви слушам, се сещам за стреса, което вече и на мене ми звучи банално. Но вие твърдите, че вашата пациентка бяга от стреса на големия град и се подобрява. 

-         В големите градове човек и да е с нормално налягане, ще го вдигне от напрежението, което го съпровожда непрекъснато.

 

-         Пропуснах ли нещо важно да ви попитам? Какви препоръки бихте дали и на здравите и на болните?

-         На първо място, периодични консултации с лекаря. Не всеки ден, разбира се, но редовно, през определен период от време. И грижи за собственото здраве, това е много важно. Ние, лекарите можем да положим огромни грижи за един наш пациент, но той ако не цени това, което му е дал Господ, другото ще са безплодни усилия, хвърлени на вятъра.

 

-         Д-р Мануков, сега се сещам да ви попитам още нещо, въпрос от читател: как се отнасяте вие към холтера? Доколко удачно е това изследване и доколко помага за правилното лечение на хипертонията, както и на сърдечните болести?

-         Холтерът носи името на доктора, който е измислил това изследване. То е толкова просто и толкова гениално, че повече не може да бъде. Какво представлява холтерът: една кардиограма, която се прави 24 часа непрекъснато и се записва в един малък компютър. След това докторът разглежда данните и вижда сърцето как работи за тези 24 или 48 часа.

 

-         И казвате, това във всички случаи ще помогне и за точна диагноза и за правилно лечение?

-         Категорично. Имаме някои случаи, при които се чудим какво се случва с пациента, не можем да намери обяснение, а точно холтерът дава отговор какво се случва, когато му прилошава. Виждаме  че сърцето прави паузи, че излиза от ритъм, има прекъсвания, има екстрасистоли. Холтеровото изследване веднага обяснява цялата клинична картина. Много ценно лечебно и диагностично средство. Много информация дава това изследване. А има такова изследване и за кръвното налягане, което го измерва през определен интервал от време за 24 часа и се виждат реалните стойности на кръвното налягане. Т.е, избягва се този феномен на „бялата престилка”, т.е., когато човекът се срещне с доктора.

 

-         Този феномен аз не мога да си го обясня. Не е ли точно обратното – като си при лекаря, трябва да си по-спокоен, защото си в добри ръце?

-         Всеки се притеснява като влезе в болница, „във враждебна обстановка” с очаквания да му се сложи някаква диагноза, която не се знае какво ще съдържа като констатации. Затова този феномен си е описан и го има. Също така е много важно какво е кръвното налягане в къщи, в спокойна среда.

 

-         Благодаря ви, че разказахте за този нов метод – ренална денервация, нека хората научат за него.

-         Да, радваме се, че можем да го предложим на хората. Да знаят, че можем да направим за тях и нещо повече.