Back to top medicaltime.bg

Предизвикват ли рак хранителните добавки? 

Повечето хора почти са уверени, че Е-добавките са едва ли не смъртно опасни и съответно следва да ги избягват. Големите компании, предлагащи здравословни продукти за хранене, получават баснословни средства от този мит и уверяват широката общественост, че техните продукти не съдържат нитрат, глутамат, бензоат и други канцерогенни хранителни добавки. А когато стане дума за състава на продуктите, хората са склонни да се опасяват от добавките с дълги непроизносими наименования или с плашещата буква Е, съчетана със загадъчни цифри. 

 

Дали хранителните добавки предизвикват рак, показват научните факти и доказателства.

 

Какво всъщност представлява Е-добавката?  

В съвременния асортимент от добавки човек трудно би се ориентирал кои от тях са вредни. Солта и захарта от векове се използват за съхраняване на хранителни продукти, но дали те са добавки? Истината е, че всичко, което се добавя в храната при нейната преработка, се смята за добавка. В случая със сладоледа една от добавките е въглероден двуокис (Е290).

 

ИМЮН МОДУЛАТОР!

 

В съвременната хранителна промишленост се използват стотици Е-добавки, които за удобство се изписват с един международен индекс. Например Е1ХХ – оцветители, Е2ХХ – консерванти, Е3ХХ – антиоксиданти, Е7ХХ – антибиотици. И така нататък, в съответствие с общоприетата класификация.  

 

За какво са нужни хранителните добавки?

Е-добавките служат за най-различни цели. Едни от тях не позволяват да продукта да се развали и предотвратяват появяването на гъбички. Други помагат да се подобри текстурата, да се съхрани консистенецията при наливане. Емулгаторите гарантират, че маслото и водата няма да се разделят. Ароматизаторите пък подобряват вкуса и аромата.

 

Всички Е-добавки ли са изкуствени?

Много добавки имат сложни химически наименования, които съвсем не са от изкуствена (синтетична) природа.

 

Вгледайте се в списъка с „ужасни” ингредиенти:

-         ацеталдехид;

-         етилов спирт;

-         пропанол-1;

-         етилпентаноат;

-         етилхексаноат;

-         етил-2-метилбутаноат;

-         2-метилбутилацетат.

 

Това са само няколко вещества, които придават вкус на ябълка, на онази ябълка, която виси от дървото. В качеството на хранителни добавки често се използват натурални и широко разпространени продукти. Сол, захар, оцет и някои витамини биват добавяни в качеството им на консерванти.

 

Е 300 представлява сама по себе си аскорбиновата киселина (витамин С), Е 101 – витамин В 2 (рибовлавин), а натуралният екстракт от гроздова кожичка има международен индекс Е 163.

 

Хранителни добавки, които могат да предизвикат рак

 

Мононатриев глутамат (Е 621).

Той се добавя като подобрител на вкуса. Съдържа същият този натрий, който съдържа и обикновената готварска сол, т.е., натриев хлорид. Само дето е във връзка с хлутаминова киселина – една от аминокиселините за изграждане белтъчините на тялото. Мононатриевият глутамат се образува по естествен начин в много белтъчни продукти и се добива от захарна тръстика или петмез за по-нататъшно прилагане в кулинарията.

 

Специалисти от Световната Здравна организация и националните органи по здравеопазване в редица страни са провели свои изследвания за безопасността на глутамата. Това се наложило заради обвиненията, че Е 621 предизвиква т.нар. „синдром на китайския ресторант” и астматични пристъпи.

 ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА 

Ето кои са признаците на „синдрома на китайския ресторант”:  

  1. Изтръпване.
  2. Слабост.
  3. Сънливост.
  4. Прилошаване.
  5. Главоболие.

 

Доказателствата за връзка между тази загадъчна болест и глутамата са неубедителни.

 

Мононатриевият глутамат може и да е причина за въпросния синдром, но това се случва крайно рядко. Допустимата дневна доза от глутамат за животните е 16 грама на килограм тегло. В доклад, публикуван в European Journal of Clinical Nutrition се казва, че дори заклетите любители на китайски ресторанти употребяват до 30 мг/кг на ден. Това напълно съответства на допустимата дневна доза и не представлява заплаха за здравето. В същия доклад е разгледано изследване, в която давали на участниците в изследването доза свободен глутамат до 150 грама на ден без каквито и да е странични ефекти. Прието е да се смята, че в реални условия човек едва ли може да консумира повече от 2-3 г от добавката Е 621 на ден.

 

Няма обективни доказателства, че мононатриевият глутамат предизвиква рак.

 

Натриев бензоат (Е 211).

Натриевата сол от бензонова киселина се използва като оцветител и консервант. Хранителните оцветители, особено добавяните в детските сладкиши, предизвикват най-големи страхове у родителите. Органите в здравеопазването проверяват подобни Е-добавки с особена предпазливост, изучавайки пределите на токсичност и пожизнена безопасност.

 

Уважаваният медицински журнал The Lancet преди няколко години публикува резултати от британско изследване, изучаващо влиянието на натриевия бензоат върху хиперактивността на децата. Станало ясно, че децата, които ядат много сладкиши с оцветители, се отличават с по-високо ниво на хиперактивност – възрастта на участниците в изследването била от 3 до 9 години.

 

Някои учени обвиняват този консервант за развитие на кожни алергични реакции, поведенчески нарушения у децата и синдром на раздразненото черво. В интернет могат да се срещнат твърдения, че Е 211 „разрушава имунитета” и предизвиква рак (левкемия).

 

Изследвания върху животни, провеждани от 1980 година до наши дни, не потвърждават тези опасения.

 

Но този отговор засега е нееднозначен. Привържениците на органичните продукти акцентират върху това, че тази добавка е близка до бензола, а той е канцерогенен. В действителност превръщането на Е 211 в канцерогенен бензол изисква специални условия, а в човешкия организъм е трудно да се случи.

 

По данни на FDA, натриевият бензоат в съчетание с витамин С под действието на повишена температура и засилена светлина, може да се трансформира в бензол. 

 

Затова учени и медици не съветват да злоупотребяваме с газирани напитки и енергетици, съдържащи Е 211.   

 

Натриев нитрат (E 251) и натриев нитрит (E 250)

 

От гледна точка на канцерогенност нитритите и нитратите се смятат за най-опасни. Е 250 и Е 251 се използват най-вече в колбасите, зад а придадат на смущаващото апетита сиво месо приятен за потребителите розов цвят и да удължат срока на годност на продукцията. Шунката, колбасите, кренвиршите, беконът – тези продукти съдържат нитрити.

 

Международната агенция по изучаване на рака (МАИР) класифицира нитратите и нитритите като „Потенциално канцерогенни за човека”. Учените поясняват, че в организма от тях се образуват нитрозамини, предизвикващи колоректален рак (тумор на червата).

 

Изследователите потвърждават, че любителите на фастфуда и преработеното месо по-често заболяват от колоректален рак в сравнение с останалите

 

В заключение, въпреки че повечето хранителни добавки сами по себе си не предизвикват рак, важно е да се запомни друго. Затлъстяването и нерационалното хранене са рискови фактори за онкологични и редица други сериозни заболявания като захарен диабет, атеросклероза, деменция. По принцип преработените продукти и полуфабрикатите съдържат повече добавки и по-малко полезни вещества като съединителна тъкан, витамини, биофлавоноиди.

 

За да сте здрави и да живеете дълго, си струва да изберете  натуралното и балансирано хранене!