Back to top medicaltime.bg

Отбелязват Европейския ден за разумна употреба на антибиотицитеНа 18-ти ноември световната общественост отбелязва Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците – European Antibiotic Awareness Day (EAAD), една инициатива на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) от 2008 г. Тази кампания се провежда и под егидата на СЗО с участието и на САЩ и на редица неевропейски страни по целия свят.

• Откритието и въвеждането на антибиотиците в началото на 20-ти век доведоха до съществено намаляване на броя на смъртните случаи, причинени от широко разпространени в миналото и често смъртоносни инфекции. Едновременно с това обаче, неразумното и често неправилно използване на антимикробни средства в хуманната и ветеринарната медицина, доведе до появата и разпространението на резистентни микроорганизми, както и до липсата на ефект от лечението и повишаване риска от смъртен изход.

• За да има успех в борбата с антибиотична резистентност сред бактериите и подобряване на настоящите тенденции в световното здравеопазване е необходимо активното участие на всички страни от Европейския съюз в тази и подобни кампании.

• Катедрата по микробиология и имунология при МУ – Пловдив, и Микробиологичната лаборатория при УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив, съвместно с RIDACOM, инициират информационна кампания, свързана с Европейския ден на антибиотиците.

• По време на събитието ще бъде представен конкурсът Агар Арт за рисунка с микроорганизми върху петри! Ще бъдат обявени и победителите от конкурсът проведен в МУ - Пловдив.