Back to top medicaltime.bg

Онколози настояват за разделянето на Клиничната пътека за лечение на рака на гърдатаВ месеца за борба с рака на гърдата, онколози, хирурзи и мамолози излязоха с предложение за промяна на клиничната пътека за лечение на рак на гърдата.

Според тях клиничната пътека, по която се работи рака на гърдата, трябва да бъде разделена в две части, тъй като не винаги се налага отстраняването на млечната жлеза.

Първата част да бъде отделна клинична пътека за извършване на КОР биопсия и изследване на хормоналните рецептори на тумора, които имат значение за самото лечение. Лекарите искат цената на пътеката за биопсия да бъде 800 лв. Втората част на клиничната пътека да бъде само за хирургичното лечение, като специалистите искат цената й от 1300 лв., колкото струва в момента по НЗОК, да стане 2000 лв.

Също така лекарите искат да се поема и единият или двата импланта за гърда, които са необходими да се поставят при отстраняване на част или на цялата гърда. Лекарите настояват също така да се финансира от НЗОК адекватно интраоперативното лъчелечение, защото то е бъдещето в терапията и спестява много допълнителни разходи.

Д-р Росица Кръстева, онколог и началник на Онкологичен център „УниХоспитал" е на мнение, че хирургичният метод отдавна не е единственият за лечение на рака. "Днес говорим за молекулярна диагностика и индивидуално лечение. Ракът на гърдата е поне 6 подтипа, които протичат по различен начин в различните възрасти. Искаме да наложим нещо, което в света се е наложило от повече от 10 г. За да се оперира пациент от рак, преди това трябва да е направена биопсия и да сме издследвали вида и биологията на тумора. Това важи особено за рака на гърдата, но и при карцинома на белия дроб. Тази биопсия ни дава основание да дадем прогноза за пациента“.

Интервю с д-р Кръстева, четете тук!

От: zdrave.net