Back to top medicaltime.bg

Облекчена процедура за получаване на лечение на хепатит С
От 10 ноември 2020 г. с определение на 5-членен състав на Върховния административен съд се връща изпълнението на Изискванията от 01.01.2020 г. за лечение на хроничен хепатит С, до взимане на окончателно решение по делото. Те позволяват лечението да бъде получено без задължителна хоспитализация и при използване на неивазивни методи за оценка състоянието на черния дроб


Оценката на състоянието на черния дроб е едно от задължителните изследвания, което се предоставя при кандидатстване за лечение на хроничен хепатит С, тъй като от степента зависят вида и продължителността на терапията. До края на 2019 г. тя се извършваше задължително чрез чернодробна биопсия - инвазивна процедура, при която, под местна упойка, с помощта на игла се взима материал от черния дроб на пациента, за да се изследва под микроскоп от патоанатом, който да оцени евентуалното увреждане.

Поради наличието на нови, по-модерни и щадящи методи бяха предприеха действия, тези методи да бъдат включени в Изискванията за лечение на хроничен хепатит С, които бяха утвърдени от НЗОК и влязоха в сила от 01.01.2020г. В последствие,  през август 2020г. Изискванията бяха изменени, като един от неивазивните методи отпадна, а болничното пролежаване стана задължително, в следствие на което Сдружение „ХепАктив“ входира жалба във Върховния административен съд.

„С промените, постановени от ВАС към днешна дата,диагностиката на чернодробната болест може отново да бъде извършена неивазивно, както и отпада задължителната хоспитализация, което ще улесни значително пациентите“, разказа Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив“.


„Решението на върховните съдии е важна стъпка към това повече пациенти с хепатит С да получат достъп до съвременно лечение, което в над 99% от случаите успява да унищожи вируса“, обяснява проф. Красимир Антонов, който е председател е на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография. Той е и ръководител на най-големия Референтен център за лечение на вирусни хепатити към Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Проф. Антонов припомни, че диагностиката на хепатит С у нас е на световно ниво с 13 специализирани центъра за лечение на хепатити. Налице са и всички регистрирани в света медикаменти за лечение на коварното заболяване, чиято стойност се поема изцяло от НЗОК. 

 

„Това, което нямаме, е достатъчен брой пациенти, които да бъдат диагностицирани(заболяването може да се развива безсимптомно в продължение на 30 години). Причината е, че ние на практика изследваме само рисковите групи и тези, които желаят. По предписания на Световната здравна организация до 2030 година 90 на сто от заразените с хепатит С следва да бъдат диагностицирани и 80% от тях да бъдат лекувани. Какво показват сметките за страната ни? Ако приемем, че има 75 хиляди инфектирани, то 50 хиляди от тях трябва да бъдат лекувани, което означава 5 хиляди пациенти годишно“, пресмята известният хепатолог.

Оценката на фиброзата на черния дроб отново ще става чрез:

1. Еластография в комбинация с кръвен маркер APRI или FIB-4 – еластографията е неинвазивен метод, при който се изпраща звукова вълна и се измерва скоростта, с която тя преминава през черния дроб, изчислявайки плътността на черния дроб в мерни единици. Еластографията дава резултат на момента, изпълнява се в рамките на 5-7 минути и не причинява никакъв дискомфорт на пациента.

2. Комбинация от два кръвни маркера (APRI/FIB-4) - това са обикновени кръвни изследвания, които всяка лаборатория е в състояние да извърши (тромбоцити и чернодробни ензими). Резултатите биват готови в рамките на няколко часа.

3. Чернодробна биопсия - инвазивна процедура, която налага неколкодневна хоспитализация и чиито резултат отнема седмици.