Back to top medicaltime.bg

Обещани бяха 200 млн. лв. повече за болнична помощ през 2020 г.На фона на протеста на здравните специалисти днес, организиран от КНСБ и проведен в Световдния ден за достоен труд, МЗ обеща допълнителни 200 млн. лв. за болничната помощ.

Средствата са предвидени в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., а една значителна част от тях ще отидат за увеличение на заплатите в болниците.

Това заяви министър Ананиев на брифинг в Министерския съвет след среща с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) при вицепремиера Томислав Дончев. „Анализът, който направихме, показва, че обемът дейност е достигнал вече своя таван, т.е. тези пари ще влязат през увеличение на цените на клиничните пътеки“, каза Ананиев.

С цел да бъде гарантирано разходването на средствата за заплати, при преговорите за Национален рамков договор (НРД), МЗ ще настоява да се запише изричен текст, който оказва, че не по-малко от 50 % от средствата за болнична помощ са предвидени за възнаграждения.