Back to top medicaltime.bg

ОТКРИХА МОДЕРЕН ОПЕРАЦИОНЕН БЛОК В СЕВЛИЕВСКАТА БОЛНИЦА
МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” вече е напълно обновена и преоборудвана, обсъждат програми за привличане намлади специалисти
Наричат МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” болница за пример, защото вече е сред малкото изцяло ремонтирани и преоборудвани общински болници. Само преди 10 г. лечебното заведение беше през закриване, но местната общност откри формулата, по която общинските болници могат не просто да оцелеят, но и да се развият до нивото на областните и дори университетските.
“Радвам се, че идеята, която имахме с кмета преди 10 г. - да обединим усилията на бизнеса, на Община Севлиево, на Общинския съвет и на болницата, за да работим концентрирано и заедно в една точка, а не да правим дребни неща в различни точки на болницата, дадоха резултат”, каза по време на откриването управителят на болницата д-р Пламен Цеков. Той припомни: “Преди много години започнахме първо с “Хирургично отделение”, защото то беше най-зле, падаше мазилка по стените, водопроводът беше компрометиран. Тогава “Идеал стандарт - Видима” помогнаха с ресурс. Това беше първата общинска болница в региона, която имаше бани и тоалетни в болничните стаи. Идеята ни беше да преследваме стандарта на 3-звезден хотел по отношение на битовата част за пациентите. В “Хирургично отделение” го постигнахме. След това дойде ред на “Вътрешно отделение”. Тук помощта на Общината се оказа решаваща, защото по “Красива България” успяха да реализират проект. След това направихме “Детско отделение” изцяло и то стана едно от най-добрите в региона. Най-доброто “Детско отделение” е тук - като условия, като терапевтична грижа и като отношение към пациентите”, категоричен беше д-р Цеков, който съобщи, че до тук са вложени над 1 млн. лв., като за новооткрития нов “Операционен блок” са вложени около 400 000 лв.
“Той беше най-сложен като изпълнение, защото изискванията са по-високи, материалите са други, оборудването - също. За наша радост, за две години успяхме да изчистим концепцията и архитектурата, организирахме финансирането, като 70% е инвестирала болницата, а останалото е от дарителите, сред които основния е “Идеал Стандарт - Видима”.
Строителните дейности са стартирали на 10 декември миналата година и са приключили само за по-малко от 9 месеца. Д-р Цеков благодари на всички, които са участвали в изграждането и подготовката: на дарителите, за безрезевната им подкрепа, въпреки трудностите - Идеал Стандарт - Видима, Хамлергер, М-ПРЕС и много други. Специални благодарности д-р Цеков отправи към кмета д-р Иван Иванов, защото “той беше неотлъчно и безрезервно на наша страна, за да успеем да опазим болницата първо от ликвидиране. С неговия ангажимент и с ангажимента на общинските съветници, успяхме да се справи”.
В заключение д-р Цеков каза: “Всички си свършиха работата и се радваме на този резултат. Ние не сме направили нещо нечувано и невиждано, просто сме догонили това, което беше изпуснато назад в годините. Надявам се оттук нататък да влезем в план, както казват хирурзите, за да следваме съвременните изисквания на този вид болнична помощ. Надявам се персоналът да се чувства по-добре, да работи по-спокойно. Болниците с обществено предназначение не могат да съществуват на 100% като търговско предприятие, на тях им трябва подкрепа и аз се радвам, че успяхме да преодолеем различните си виждания, да се насочим заедно в една посока и да постигнем този резултат. Предстои ни още много работа в чисто медицински аспект - да подобрим качеството на медицинското обслужване, да преборим недоверието в здравната система като цяло, но смятам, че ние създаваме условия не по-лоши от съседните на нас болници, дори в много отношения сме и по-добри”. Той пожела на всички здраве, дълголетие и успех в начинанията, които са предприели!.
“Щастлив съм от това, което се случва в нашата болница през последините години. Само месец, след като открихме обновеното “Инфекциозно отделение”, вече сме в “Операционен блок", който е в съответствие с най-съвременните изисквания. Това е завършек на цялостното реновиране на болницата. Целенасочената ни и последователна съвместна работа доведе до този резултат - нашата болница да има адекватни условия на нуждите на лекарите и пациентите”, каза кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов. На свой ред той благодари на д-р Цеков “за това, че стана част от нашия град през тези години, не малко вече - близо 10. Началото беше толкова трудно, че само големият ентусиазъм и надеждата, че правим нещо добро и с общи усилия то трябва да бъде постигнато, помощта на общинските съветници, които в най-трудните моменти, въпреки най-различни ситуации, успяха да надмогнат различията и да вземат правилно решение”.
Д-р Иванов припомни, че преди 10 г. болницата е била пред фалит - с над 2 млн. лв. дългове и под угрозата от запор на сметки. Тогава Общината, с помощта на Общинския съвет взима кредит, за да може да разплете ситуацията. Работещите тук си спомнят, че тогава 6 месеца са били без заплати, с неплатени осигуровки. “Беше много трагична картина за едно лечебно заведение”, коментира д-р Иванов и благодари на всички, с чиято помощ днес болницата вече е истинско лечебно заведение: “Г-н Дончев и “Идеал Стандарт - Видима” наистина е най-големият дарител на болница, включвал се е във всяко едно отделение и не само в ремонтите. Благодаря и на “Хамбергер България” и на М-ПРЕС, които също помагат системно за развитието на болницата”.
В заключение д-р Иванов сподели: “Ние най-много се гордеем с това, че в Севлиево, въпреки тежките времена - и политически, и икономически, успяваме с доброто ръководство на болницата, бизнес, община и Общински съвет, да имаме една прекрасна болница. Със сигурност има още детайли, но важното е, че вървим в правилната посока. Няма задължения, а дори отделя собствени средства в реновиране на базата, което преди 10 г. беше немислимо. Спомняте си няколко години дори от общинския бюджет дофинансираме част от дейността, която не се покриваше от здравните институции - НЗОК и МЗ. Винаги сме били гъвкави и ще продължим да го правим. Още веднъж казвам голямо благодаря на всички, трябва да гледаме само напред и да се гордеем с постигнато. Бъдете здрави и успех на тези, които ще работят в новото отделение”.
От името на основния дарител “Идеал Стандарт - Видима”, изпълнителният директор Ярослав Дончев каза: “Болницата в Севлиево може да служи за пример. От една страна как трябва да изглеждат общинските лечебни заведения, а от друга, че това е възможно само ако има успешно сътрудничество между бизнеса, общината и ръководството на болницата. През годините преминахме през различни политически, икономически и социални предизвикателства, но социалният ангажимент на „Идеал Стандарт – Видима“ към обществото е бил винаги сред приоритетите ни. Здравеопазването е един от аспектите на нашата корпоративна социална отговорност – от осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, грижата за здравето на работещите в компанията, до подпомагане на здравните заведения в областта. Винаги сме реагирала своевременно и адекватно на нуждите на общинската болница, защото само така знаем, че наистина помагаме и на града ни. Нашата компания от години работи за повишаване качеството на здравните грижи чрез инвестиции в съвременна модерна апаратура и подобряване на условията в болничните заведения. Като пример ще дам, че за периода 2019 – 2023 г. сме инвестирали близо 800 000 лв. в болничните заведения в областта, а за общинската болница подкрепата ни е около 300 000 лв., в това число закупуването на съвременно оборудване за операционната - хидравлична операционна маса и процедурна лампа”.
Ярослав Дончев благодари на целия екип на отделението “за тяхната непрекъсната ангажираност и труд, осигурявайки медицинска грижа по време на ремонтните дейности. Смятаме, че този проект е стъпка напред към по-доброто здравеопазване и подобрени медицински услуги за нашата общност”. Той пожела на ръководството на болницата, на всички лекари и медицински работници “много здраве, за да могат да полагат постоянни грижи за здравето на своите пациенти и все така да извършват своята работа с висок професионализъм, защото гражданите на нашия град го заслужават”.
Д-р Пенчоков от РЗИ - Габрово беше категоричен, че севлиевската болница е за пример и в много отношения е най-добрата в областта, като акцентира върху изискванията за стерилност и хигиена.
След като болницата е вече обновена и преоборудвана, кметът д-р Иван Иванов, Ярослав Дончев и управителят на лечебното заведение д-р Пламен Цеков вече обсъждат възможности за привличане на млади специалисти.