Back to top medicaltime.bg

ОПРЗБ: "НАД 4000 С ЛУПУС ТЪРСЯТ ЖИВОТОПОДДЪРЖАЩ МЕДИКАМЕНТ"

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ИНСТИТУЦИИТЕ!Отворено писмо от Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България до институциите, в което се алармира за недостиг на хидроксихлороквин сулфат (Plaquenil, Quensyl),  спирането от производство на  единственият му български аналог Резохин, и „новината”, че заради слуха, че хлороквинът  дава добри резултати в лечението на COVID-19, препаратът се изкупува в огромни количества от здрави хора. Което обрича 4 000 болни от лупус  на бавна смърт без медикамента! Ето и интервюто с г-жа Боряна Ботева, Председател на Управителния съвет на ОПРЗБ!ПИСМО
Уважаеми г-н Борисов, г-н Радев, г-н Ананиев, г-жо Караянчева, г-жо Дариткова, г-н Кирилов

От няколко години ОПРЗБ се опитва да привлече вниманието към проблем с доставките на жизненоважен медикамент, нерегистриран в България, за поддържането на живота и състоянието на пациенти със системен лупус, прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит - хидроксихлороквин сулфат (Plaquenil, Quensyl), в България. За три минути ефирно време това всъщност успя да направи г-н Кирил Домусчиев, но като заразен с COVID-19.

На фона на пандемията от COVID-19 този медикамент стана изключително търсен и, съответно, вече има недостиг в предлагането му във всички страни. Същевременно около 3 000 – 4 000 хил. души в България го приемат ежедневно и благодарение на него са живи и допринасят за икономиката и обществото. За тях става все по-трудно да намират и да си доставят в България хидроксихлороквин сулфат, защото страните, от които обичайно го купуват, вече въвеждат ограничения за продажбата му и приоритетно обезпечават нуждите на свои граждани. В Турция от 16.03.2020 г. вече се изисква рецепта, издадена от местен лекар, за да бъде отпуснат медикаментът на чуждестранни граждани, показват сигнали на пациенти, подадени към ОПРЗБ. Ситуацията в Гърция е подобна, както и във Франция, Англия, Германия. От Италия доставки са невъзможни в момента.

С огромно притеснение ОПРЗБ за пореден път се обръща към всички вас от името на пациентите с ревматологични заболявания в България с апел хидроксихлороквин сулфат да бъде регистриран за употреба в България не само заради засегнатите от COVID-19, но и за да могат тези няколко хиляди човека да имат сигурност, че ще могат да продължат живота и лечението си. Преди няколко месеца беше прекратено производството на единствения му аналог, който се предлагаше в България – Резохин, тъй като фирмата производител вече не може да гарантира безопасността на съставките, които влага в медикамента.

ОПРЗБ нееднократно е повдигала въпроса и пред институциите, и пред фирмата производител за регистрацията на медикамента. Този път въпросът е спешен и нетърпящ отлагане, защото в следващите месеци ситуацията с наличностите и снабдяването ще се влоши и хиляди хора ще останат без лечение. Производителят не желае да предприеме процеса по регистрация на медикамента в България заради утежнената и дълга процедура. Сега е моментът да се предприемат действия, за да се спасят няколко хиляди човешки живота.

Според данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) около 3 900 души в България са с поставена диагноза системен лупус като почти всички се лекуват с Plaquenil. Към тях добавяме и пациентите с прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит, които ползват медикамента, т.е. броят им общо може би надвишава 4 000 хил. души. Значителна част от тях ще останат без лечение. Системният лупус е животозастрашаваща диагноза, а Plaquenil е основна част от лечението му.

През лятото на 2019 г. медикаментът Резохин, съдржащ същата активна съставка, като споменатият Plaquenil., беше спрян от производство и съответно изтеглен от Позитивния лекарствен списък, където беше единствения медикамент по съответния INN.Оттогава непрестанно ОПРЗБ се опитва да привлече вниманието на институциите по този проблем, вкл. и с няколко телевизионни репортажа. За съжаление решение до този момент няма.

ОПРЗБ ви моли да вземете отношение по проблема и заедно да гарантираме лечението на хората, така че да продължат нормалния си живот, да бъдат работоспособни и да допринасят за обществото.

20.03.2020

С уважение,

Боряна Ботева,

Председател на Управителния съвет на ОПРЗБ


 

Как да подпишете петиция в полза на пациентите с лупус!


МОЖЕТЕ ДА ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА, ОТВАРЯЙКИ ТОЗИ ЛИНК!

 

Чрез подписа ми упълномощавам ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИТЕ С РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.