Back to top medicaltime.bg

Ноотропици - медикаментите, които ускоряват умствените процесиНоотропиците са препарати, които активират обмяната на веществата в нервните клетки и подобряват умствените процеси.

Този нов вид продукти, наречени „умните лекарства“ се разработват за болни с неврологични проблеми, например за хора, претърпели инсулт, хора, страдащи от епилепсия или от Алцхамер. Те се нуждаят от нещо, което да защити мозъка им от разрушаване и да подкрепи нервните им клетки, за да могат да живеят на същото ниво, на което са здравите хора.

По-голяма част от ноотропиците въздействат върху нервотрансмитерите в мозъка, като ацетилхолин, глутамат, серотонин и допамин.

Ако прочетете листовките за тези продукти, ще видите, че човек, който приема ноотропици, мисли по-бързо, учи по-лесно, запомня информацията и по-леко понася големите натоварвания и стрес.

Затова ноотропиците са във фокуса на студентите по време на учебните им сесии, привличат вниманието на здравите хора, които искат да ускорят собствените си умствени процеси, за да работят в турбо режим.

Ноотропиците са различни видове. На първо място можем да кажем, че те могат да бъдат разделени на истински и не точно ноотропици.

  • Истинските ноотропици – това са тези, чиято главна задача е да подобрят когнитивните функции. Те активират мозъка и друго нищо не правят.
  • Не точно ноотропиците – Това са лекарства със смесено действие. Например, някои успокоителни или антиконвулсанти помагат да се мисли по-бързо и да работи по-продуктивно.

Пълна и общо приета квалификация няма, тъй като ноотропиците не навсякъде се считат за лекарства.

Действието на ноотропиците е кумулативно, с натрупване. За да се ускорят биохимичните процеси, са необходими от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от вида на продукта. По тази причина ноотропиците се приемат на курсове. Да се изпие едно хапче преди важна среща или предстоящ изпит е безсмислено, необходимо е да се започне курс на приемане един месец по-рано.

Възможни са някои не дотам желани последици от приемането на ноотропиците, основно свързани с нервната система като превъзбуда, главоболие, възможно световъртеж.

Един от най-разпространените странични ефекти е синдромът на отмяната. При рязка отмяна на продуктите, организмът започва да страда. Може да се появят главоболие, безсъние, повишена раздразнителност, затормозяване и подобни.

По тази причина курсът на приемане на повечето ноотропици следва да завършва плавно, дори и да не сте усетили ефекта им.

Да се взимат или не ноотропици?

Максималният ефект, който може да получите от приемането на ноотропици е активизирането на рецепторите, подобряването на кръвообращението. Възможно е да ни е по-лесно да запомним нова информация, но от тези продукти няма как да станем по-умни.


От:https://modafinilbulgaria.com/