Back to top medicaltime.bg

Нов специализиран Център за профилактика, съвременна диагностика и лечение на заболяванията на простатната жлезаМедицински комплекс „Софиямед“ разкрива специализиран Център за профилактика, съвременна диагностика и лечение на заболяванията на простатната жлеза.

 

Центърът предлага възможности за медицинска оценка на състоянието на простатата чрез най-модерните диагностични методи, както и комплексно лечение на простатните заболявания, чрез водещата медицинска експертиза на специалистите от лечебното заведение.

 

Диагностиката на пациенти с оплаквания от страна на простатата се осъществява чрез извършване на специализирани лабораторни и образни изследвания, както и консултация с един водещите специалисти по това направление от болницата – ръководителят на Центъра и началник на Клиниката по урология проф. д-р Калоян Давидов, д.м. и неговият екип.

 

Центърът разполага с последно поколение апаратура: ехографски системи за ултразвуковата диагностика и провеждане на инвазивни процедури в областта на урологичните заболявания като fusion биопсия, както и ядрено-магнитен резонанс.

 

В Простата центъра на „Софиямед“ се извършва и лечение придоброкачествена хиперплазия на простатата (увеличение на простатата) и злокачествена  хиперплазия на простатата (рак на простатата). То се осъществява чрез последно поколение лазерни системи, ендоскопска и лапароскопска апаратура за миниинвазивни ендоскопски интервенции и последен модел робот 4-то поколение Da Vinci Xi.

 

„Благодарение на холмиум лазерната ни система, произведена през 2023 г., и заедно с другия комбиниран лазерен апарат с който разполагаме, както и последно поколение ендоскопска и лапароскопска апаратура за миниинвазивни ендоскопски интервенции и последен модел робот 4-то поколение Da Vinci Xi за роботизирана хирургия, лечебното заведение предлага най-комплексните и съвременни възможности за профилактика, диагностика и лечение на заболяванията на простатата в цялата страна“, коментира проф. Давидов.

 

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е едно от най-често срещаните заболявания сред мъжете над 50 години и се характеризира с увеличение на размера на простатната жлеза. Рисковите групи за развитие на ДПХ включват мъже с напреднала възраст, тъй като заболяването става по-често след 50 годишна възраст, както и наличието на родител със заболяването, което също може да увеличи вероятността за развитие на ДПХ.

 

Симптомите на доброкачественото увеличение на простатната жлеза са свързани с уринирането и могат да включват:

- Често уриниране през деня и нощта (полакиурия и никтурия).

- Трудност при започване на уринирането.

- Чувство за недоизпразване на мехура в края на уринирането.

- Слаб струя на урината.

- Неволево изпускане на урина (ischuria paradoxa).

 

Карциномът на простатата е най-често диагностицираният вид рак при мъжете заедно с рака на дебело черво и белия дроб, като води до значителен брой смъртни случаи в световен мащаб, в случай че не бъде лекуван своевременно.

Рисковите групи включват мъже над 45 години, както и тези с първостепенни роднини диагностицирани с рак на простатата.  Симптомите на ранния рак на простатата обикновено са слабо изразени и включват тези и при доброкачествено увеличение на простатата - често уриниране, трудно започване и приключване на уринирането, както и усещане за недоизпразване на мехура в края на уриниранет.

 

„При голяма част от мъжете обаче липсва каквато и да е симптоматика. Поради тази неясност, редовният скрининг с PSA (простатно-специфичен антиген) тест и дигитално ректално изследване са важни за ранното му откриване“, уточнява урологът.

 

Това е четвъртият по ред специализиран Център, който „Софиямед“ разкрива само за 2023г.

 

Повече информация за Центъра вижте ТУК