Back to top medicaltime.bg

Нападение на кърлежи в Бургаско

Има регистрирани случаи на марсилска трескаКърлежи нападнаха Бургаския регион – само за няколко дни са регистрирани поне четири случая на заразени с марсилска треска след ухапване. Днес е приета 70-годишна жена с такава диагноза. Преди това дете на 4 години и жена на около 40 години са постъпили  в рамките на часове в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас. Жената е от руенското село Ръжица и работи като камериерка по морето. Вдигнала е до 39-40 градуса температура, получила е болки в ставите и повръщане и се лекувала срещу летен грип с антивирусни препрати, за да ходи на работа. Жената няма домашни животни и не знае в кой момент я е ухапал заразеният с марсилска треска кърлеж.

4-годишното дете е от Каблешково, в болницата го придружава неговата майка, която е бременна в деветия месец. Заради бума на хепатит в Каблешково тя е решила да заведе децата си в село Порой, където живеят нейните родители. Така децата са били гледани от техните баба и дядо. Децата са играли с домашни котенца и кученца, въпреки забраните на бабата и дядото. Дядото на детето е забелязал първия кърлеж на горният клепач и го извадил с пинсета и олио. Същата вечер детето вдига 39 градуса температура и възрастните хора се обаждат на родителите. Те прибрали децата и решили да огледат децата за още кърлежи. Така намират още 3 кърлежа на главата на детето в косата. От там веднага го водят в спешното и е прието в Инфекциозното отделение.

Преди тях е лежал възрастен мъж със същата диагноза. Доста дни се борили с болестта му без резултат, докато накрая намерили кърлеж, залепен на слабините му. От там нататък лечението дало ефект и той вече е изписан.

 
От: flagman.bg