Back to top medicaltime.bg

Методи за профилактика на рака на дебелото черво 

Традиционно в Израел се провежда месец, посветен на въпросите, свързани с лечението на рака на дебелото черво. След приключване на тази инициатива Асоциацията за борба с рака публикува информация, посветена на новите открития в дадената област.

 

Една от новостите, която съобщават онколозите е, че употребата на суров морков може да се превърне в отлично профилактично средство против това заболяване. До този извод стигнали изследователи от Великобритания, изучаващи свойствата на разпространения зеленчук. Според тях това лечебно свойство на морковите е обусловено от високото съдържание в тях на специфично вещество, наречено фалкаринол. То се явява своеобразна защита на кореноплодното растение от гъбични поражения. С профилактична цел трябва да се употребяват именно сурови моркови, тъй като термичната обработка разрушава това уникално вещество.

 

И още едно профилактично средство, което е достойно за вниманието на пациентите, предразположени към онкологичен процес в дебелото черво. Става дума за продуктите, наситени с калций. Изследвания в това направление са се провеждали 9,5 години, в които са взели участие около 45 000 жени. Станало ясно, че дами, които ежедневно употребяват с храната си не по-малко от 800 мг калций, с 26 % по-рядко боледуват от рак в сравнение с участниците в експеримента, които употребяват ежедневно по-малко от 530 мг калций. Особено силно се понижил рискът от това заболяване в групата, която допълнително приемала фармакологични препарати на основата на калция.

 

Учени от Германия пък открили антиканцерогенните свойства на кафето. Оказва се, че любителите на тази ободряваща ароматна напитка забавя развитието на присъстващите мутиращи клетки. И това става благодарение на съдържащия се в кафето метилпиридин. Между другото, подобно вещество било открито от изследователи от Тексас и в рибеното масло. За разлика от ценителите на кафето, пушачите не могат да понижат риска от развитие на онкологично заболяване. Отдавна е забелязано, че именно сред тази група най-често се наблюдава появяване и растеж на полипите в дебелото черво. Ако те не се лекуват по адекватния начин, са способни бързо да се преобразуват в раков тумор.

 

Биомаркери ще откриват висока степен на онкологична патология година преди началото на заболяването

 

Онколозите разчитат и на разпространението на информация, която достоверно разказва за иновациите в лечение на раковите заболявания, на новите методи за диагностика и съвременните теории за развитие на туморните образувания. Наскоро се появи съобщение за приключването на изследвания, които трябва да открият възможност за диагностика на онкологичните заболявания с помощта на генетични или белтъчни вариации на биомаркерите. Подобна диагностика би позволила да се определи висока степен на патологията година преди началото на заболяването. Изследванията се провели под ръководството на И. Фолкман – директор на детската болница в Маями. Самият Фолкман отбелязва, че ранната диагностика на такава патология би позволила в значителна степен да се решат проблемите на съвременната медицина. Хипотезата за използването на биомаркери възникнала преди почти 45 години. Тогава И. Фолкман предположил, че основна роля във възникване на тумора и неговият по-нататъшен растеж играе образуваната за подхранване на патологията мрежа от кръвоносни съдове. Освен откривателят (бащата) на това направление, изследвания провеждат и в компанията Compugen. Един от нейните сътрудници твърди, че е получен положителен резултат. Но за да се провери неговата достоверност, се изискват години наред нови изследвания. Въпреки това някои клиники в Ню Йорк, Сан Диего и Лос Анджелес още сега са готови да използват разработката на изследователите. Защото дори и да се окаже неефетивна тази методика, пациентите не рискуват своето здраве, защото с помощта на биомаркерите може само да се предположи рискът от заболявания и да се предприемат съответните профилактични мерки.  

 

Ако този метод докаже своята ефективност, голям брой пациенти ще бъдат спасени от раково заболяване без да прибягват до скъпоструващо лечение. Една такава обикновена диагностика ще позволи човекът да бъде предупреден за рисковете. Знаейки за това, повечето потенциални онкоболни ще направят всичко възможно, за да променят обичайния си начин на живот; да повишат имунитета си и постоянно да се подлагат на профилактични прегледи. Така няма да се сблъскат с това страшно заболяване.