Back to top medicaltime.bg

МЕДИЦИТЕ ОТ БОЛНИЦАТА В БЕЛОГРАДЧИК ИЗЛИЗОХА НА ПРОТЕСТ
След 10 г. преговори, кредиторът се отказа да продължи да преговаря с кмета на Община Белоградчик
В 7:30 часа на 18 септември работещите в МБАЛ „Проф. Георги Златарски” в Белоградчик ще излязат на протест пред болницата. Категорични сме, че твърденията на кмета на Община Белоградчик Борис Николов в медиите за липса на законово основание за превеждане на пари към лечебното заведение не отговарят на истината. Има поне два начина това да се случи и те са регламентирани в законодателството.
 
По-рано днес кметът съобщи в национален ефир, че Общината няма пари и законово основание за финансиране на лечебното заведение. Настояваме да покаже писмата, с които, по негови думи, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите са му забранили да спаси общинската болница.
След днешните медийни изказвания на кмета, че "пари няма, а дори и да имаше, няма как да се преведат за покриване на дълговете", кредиторът се отказа да преговаря с кмета на Община Белоградчик, което практически означава, че ще се пристъпи към опис и изземване на апаратурата, леглата и друго имущество, ако до вторник не се намери спешно решение за излизане от ситуацията.
"Не е вярно и твърдението, че Общината няма пари, защото на общинските служители са раздадени бонуси на обща стойност 240 000 лв. За чиновници може, за лекари не може", коментира по-рано днес кардиологът Георги Николов, който припомни, че от месеци не са получавали заплати.
 
Екипът на МБАЛ „Проф. Георги Златарски”