Back to top medicaltime.bg

Крайно рисковано е при рак да се приемат диетични добавки!Предупреждават специалисти от Американската общност по рака. Онколозите Рик Алтери и Мамта Калидас и диетолозите Лен Гъд и Кимбърли Стъмп отговарят на най-често задаваните въпроси и дават полезни съвети по тази тема.

Действително много болни от рак прибягват до диетични добавки като някои от тях ги приемат едва ли не като единствена надежда за излекуване. Но дали в крайна сметка това не е самозаблуда? По принцип диетичните добавки съдържат в себе си витамини, минерали, лечебни билки или растителни продукти. Някои от тях се изготвят от животински части, морски продукти, бирена мая, гъби.

 

В техния състав понякога влизат слабо изучени биологически активни вещества, аминокиселини, ферменти. Някои от добавките наистина се произвеждат в чисти и контролирани лаборатории при спазване на строгите изисквания за качество и маркировка. Други обаче се произвеждат при нарушения в технологията, в химическата и дори микробиологичната им чистота. Много диетични добавки в действителност съдържат вещества, които не са описани на етикетите, например потенциално опасни вещества или лекарствени субстанции. Проведени в САЩ контролни анализи показват, че 30 до 50 % са именно такива. Ако имате намерение да приемате диетични добавки като част от комплексното лечение на рака, трябва много добре да проучите техните фармакологични ефекти, лекарствени взаимодействия и възможни рискове.

 

Както всяко лекарство, така и диетичните добавки имат своите странични ефекти.


Проблемът е, че днешните производители на се длъжни да провеждат изследвания, доказващи безопасността на продукта. Това означава, че ги приемате за своя сметка и рискувате много без адекватни научни сведения и компетентно разяснение от страна на медицинските специалисти. Дори и да започнете самостоятелно да търсите информация за ефективността и безопасността на такъв продукт, няма да ви е никак лесно. Между другото, през 2013-та година в центровете по контрол на отравянията в САЩ са постъпили повече от 100 000 сигнала, свързани с приема на диетични добавки – витамини, билкови екстракти, протеинов прашец и т.н. Близо 8 000 човека относно тези сигнали са били хоспитализирани с отравяния и различни странични явления като в тази статистика не влизат добавките с минерали и електролити, които са отговорни за още 2500 хоспитализации и 350 драматични изхода. Ето такава е цената на увлечението по нетрадиционните средства. Всъщност, ако тези препарати се приемат рационално, те действително са в състояние да предотвратят някои болести, да облекчат симптомите на други и да повишат качеството на живот на хората. Обаче при рак е крайно рисковано да се употребяват диетични добавки заради отслабналия организъм, както и във връзка с едновременния прием на много лекарствени препарати.

 

Първо, някои средства повишават чувствителността на кожата и са способни да предизвикат тежки кожни реакции при лъчева терапия. Ако са ви назначили курс по лъчева терапия, не приемайте никакви биодобавки без консултация с лекуващия лекар!

 

Второ, химиотерапевтичните препарати много често си взаимодействат с диетичните добавкиСъществуват опасения, че антиоксидантите повишават устойчивостта на раковите клетки към химиотерапията. Много онколози препоръчват на пациентите да избягват всякакви нетрадиционни средства в периодите на химиотерапия. Затова винаги първо се консултирайте, а след това харчете парите си и рискувайте здравето си. В днешно време в интернет се предлагат

 

хиляди добавки с всевъзможни съставки

 

По тази причина дори и най-ерудираният онколог не може да знае всичко за всички тези хиляди препарата. Но въпреки това, именно вашият лекуващ лекар е този, който ще ви даде компетентен отговор дали да приемате една или друга диетична добавка, базирайки се на своите медицински знания и клиничен опит. Но никога не опитвайте просто ей така, защото някой ви е казал или защото сте прочели в интернет!

 

Няколко устойчиви мита тласкат раково болните към приема на биодобавки. Много страдащи се заблуждават, че продаваните без рецепта средства са съвсем безвредни и могат да се употребяват във всякакви количества. Особено пък ако става дума за рака, значи трябва да се приема от тях колкото може повече. Така например през 90-те години в Америка възникна модата на мегадози от антиоксиданти – аскорбинова киселина, бета-блокери, токоферол. Науката обаче и досега не е доказала, че мегадози от витамин С лекуват или предотвратяват простуда, но милиони хора продължават да вярват в този мит. В крайна сметка всичко е добре, когато е с мярка. Мегадози от витамини и минерали могат да бъдат опасни и дори смъртоносни.

 

По-голямата част от токсичните вещества на планетата са от природен произход!

Ако днес някой си позволи да твърди, че синтетичните средства са по-добри от натуралните, ще започнат да го гледат  подозрително. Точно на това разчитат разпространителите на биодобавките. И никой не иска да си даде сметка, че по-голяма част от токсичните вещества на планетата са от природен произход. Някои от тях са слабо изучени, други са отровни, трети предизвикват алергия или въобще не бива да се съчетават с рецептурните лекарствени препарати. Растителните добавки се приготвят от различни части на растенията като тези части се различават по количествен и качествен химически състав и често оказват съвършено различно действие на организма.

 

Ракът е сериозно и опасно заболяване, затова не се доверявайте на голословните обещания на производителите, а се постарайте да получите достоверна информация от медицинско лице. Започнете, че безопасността и дозата са свързани понятия.

 

Ако сте решили да си приготвите настойка или отвара от листа и корени на много от растенията, не е опасно. Но концентрираните екстракти от същите тези растения често съдържат огромни концентрации активни вещества и са опасни. И не на последно място, не се заблуждавайте, че ако определено средство се използва от едно време, значи действа. Особено пък по отношение на рака. Разбира се, едно време са свързвали приема на някакво лекарство с изхода от болестта, обаче никой не е провеждал клинични изпитания и не е анализира страничните ефекти, особено дългосрочните. Ако съответното растение е успявало да излекува болестта, са му приписвали едва ли не велика сила. Ако обаче след месец-два или година болният развие

бъбречна или сърдечна недостатъчност

 

никой не би го споменал! Един китайски чай например при астма е много ефективен ако ви го приготви фитотерапевт, но от ръцете на дилетант е отрова. Нужно е да се спазва не само дозата, но и начинът на приготвяне. И не на последно място, нетрадиционните средства понякога само облекчават състоянието на болния и създават усещането за мнимо благополучие без да са излекували заболяването.

 

При избор на диетична добавка се консултирайте със своя онколог, който ще ви предпази от грешки. Опитайте да съберете повече информация за самия продукт и компанията-производител. Избягвайте гръмките и голословни обещание уж за „чудодейно излекуване за седмица”. Не приемайте едновременно няколко диетични добавки като строго спазвате дозите и начина на приемане. И запомнете: „натурално” невинаги означава безопасно. Накрая: не вярвайте, че някое безрецептурно средство „излекува рак”, „спира растежна на тумора” или лекува наведнъж няколко различни тежки заболявания – това е лъжа. Сами си дайте сметка: ако имаше такива средства, те отдавна щяха да са подредени на първите рафтове по всички аптеки. Бъдете предпазливи и пазете здравето си!