Back to top medicaltime.bg

Колко секс е нужно да правим за добро здраве? 

Все още хората нямат навика да се обръщат за помощ към сексолог, а трябва, казва специалистът в тази област Евгений Кулгавчук. Според него хората си измислят и си поставят някакви норми и правила, а след това си докарват комплекси.

 

Интимната сфера е пълна с митове, измислени от обществото, казва още сексологът. Повечето от тях касаят броя полови актови, които уж трябва да извършват партньорите. Истината е, че много двойки се съобразяват с измислени ориентири, което е не само причина за възникване на комплекси, но и провокира проблеми със здравето.

 

„В сексологията има понятие, наречено условно-физиологичен ритъм, обяснява д-р Кулгавчук. Това не е някакъв задължителен норматив, но съгласно него се смята, че интимен контакт е необходимо 2-3 пъти в седмицата. Това е усреднената форма, разбира се, защото хората са с различен темперамент и различна полова конституция. Затова е важно човек да познава своята полова конституция. Ако той не може да достигне собствения си норматив, означава, че качеството му на живот е лошо, а също и здравословното му състояние не е добро”, казва още сексологът.  

 

Разбира се, не трябва и да се увличате до там, че всеки ден да се занимавате със секс. А в някои случаи дори е необходимо да се въздържате от интимна близост, ако например ви предстои важно изказване или мероприятие.

”В такива ситуации аз обикновено препоръчвам поне за едно денонощие да се въздържате от интимни контакти, съветва специалистът. Защото след фазата на напрежение по време на секс, винаги следва фаза на разслабване, на отпускане. След интимен контакт и особено интензивен секс нервната система влиза в защитен режим, в режим на възстановяване. Ако в периода на такъв процес на възстановяване трябва да покажете високи резултати, то капацитетът на полезно действие ще е по-нисък. По-добре се въздържайте до важното събитие, а след това вече можете да се възнаградите”.  

 

Но не може да се отрече фактът, че редовният секс понижава риска от рак на простатата, това се твърди от много специалисти-уролози и онколози. „Някои изследвания показват, че е желателно мъжете за месец да извършват не по-малко от 21 полови акта. Ето в такава ситуация рискът от рак на простатата забележимо се понижава”, казват специалистите.