Back to top medicaltime.bg

Кампания за ПРЕВЕНЦИЯ НА РАКА НА ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА

Medicaltime.bg - официален партньор на Movember 2018!На английски думата Movember е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак – „Mo“ и месец ноември (November). С други думи това е месецът на мустака, когато всеки мъж не се бръсне и оформя своя мустак. Макар и да звучи лесно и много мъже да приемат забавния елемент, все пак това е предизвикателство.

Произлязъл от Австралия,


„месецът на мустака“


добива бързо популярност в англоезичния свят. Макар и не винаги да се спазват точно формалните правила на австралийската фондация „Movember“ – някои просто обръщат внимание на лицевото окосмяване, а не само на мустаците.

Всяка година повече от 1000 нови случаи на това заболяване се регистрират в България, а един от най-големите проблеми у нас, на фона на проблемите в здравеопазването, е късното диагностициране.

 

 

Ракът на простатата е често срещано онкологично заболяване, което застрашава все повече мъже над 50-годишна възраст. Статистиката показва, че в последните години случаите с диагноза рак на простатата нарастват лавинообразно.

 

Кой е изложен на риск?

 

Според експертите това са мъжете на възраст над 65 години. 80% от болните от рак на простатата са на тази или по-висока възраст.

 

От съществено значение е наследствеността. Ако по-големи братя, чичовци, бащи и дядовци имат това заболяване, рискът от развитие на рак се увеличава значително и при по-младите членове на семейството.

 

Третият аспект, свързан с повишен риск е храненето. Големи количества мазнини според лекарите са благодатна почва за развитието на тумор на простатата, затова се препоръчва в диетата на зрелите мъже да има повече фибри.

 

Как започва ракът на простатата?

 

За съжаление в ранните си стадии ракът на простатата е безсимптомен. Това прави откриването му плод на случайност и годишните профилактични прегледи целят именно да диагностицират карцином, който е в начална фаза.

 

Моември иска да се запознае с приятелите ти, затова ни последвай във: FB

 

 

Какво не бива да се пренебрегва? 


Около 40% от случаите на рак на простатата се откриват, когато заболяването е метастазирало в цялото тяло и лечението не е ефективно. Мъжете се обръщат към лекар три пъти по-рядко от жените, но ако почувстват някой от следните симптоми е препоръчително да се преборят с предубежденията си и да посетят уролог:

 

  • зачестено уриниране
  • по-трудно започване на уринирането
  • по-слаба струя
  • влошаване на сексуалния живот
  • трудна ерекция
  • болки при уриниране или еакулация
  • кръв в спермата

 

Каква е профилактиката на рака на простатата?

 

Информация ще откриете тук.

 

 Как се лекува?

 

Прочетете тук

Сайтът Medicaltime.bg е официален партньор на кампания Movember 2018. 

Medicaltime.bg е първият и единствен по рода си сайт в България с фокус безплатни прегледи и превенция на здравето.

Работи с Топ 50 на болниците в България, има и чуждестранни партньори.

Сред лоялните партньори на медията са Министерство на здравеопазването, Медицински комплекс "Д-р Щерев", Хил Клиник, ВМА, МБАЛ "Свети Иван Рилски", УМБАЛ "Александровска", Пирогов, Първа АГ "Света София", болници Анадолу, ЛИВ хоспитал, VMC, неправителствени организации и медицински сдружения.

 "За нас най-важната е гледната точка на пациента! Ние работим в полза на информирания избор на пациентите в България. Затова и се радваме на читателското доверие почти три години, имаме статии с над 40 000 прочита!" , заявяват от сайта.

Най-новият проект на екипа на Медикълтайм е

 

Vitae Sitienti - онлайн платформа за психологическа и социална подкрепа на онкоболни пациенти и техните близки.