Back to top medicaltime.bg

Какво представляват и под каква форма най-често се изявяват аденомите на хипофизата?

МЕСЕЦ НА ХИПОФИЗНАТА ЖЛЕЗА
Въпреки че хипофизните аденоми са сравнително често срещани доброкачестевин тумори, причината за тяхната поява не е проучена и изяснена докрай. В клиничната практика се срещат  основно два вида хипофизни тумори – едните са хормонално неактивни, достигат  често големи размери и притискат зрителното кръстовище.  Другите са хормонално активни (хормоносекретиращи), които отделят биологично активни сусбстанции/хормони:пролактин, соматотропин и кортикотропин и др./, които оказват болестотворно въздействие  върху отделни органи и системи в човешкото тяло.

Диагностицирането е задължително с магнитно резонансна томография /МРТ/ с контрастно усилване и разгънато хормонално есе.  Хипофизните аденоми  се презентират с различни размери: микро и макро, както и с различната степен на агресивност към съседните съдово-нервни структури и нормалната мозъчна тъкан. Необходимостта от цялостното им отстраняване представляваистинско предизвикателство и изисква лечение и проследяване в специализирани за целта центрове. Медико-социалното значение на проблема се подсилва от факта, че ХА, особено хормоносекретиращите им форми, засягат хора в активна възраст. Някои от тях при липса на адекватно лечениемогат да доведат до тежко и необратимо инвалидизиране и преждевременна смърт.

Защо навременната диагноза е важна?

В повечето случаи хипофизните аденоми са доброкачествени образувания. Проблемът е, че често те биват диагностицирани 2 и повече години, след като са се появили. А това затруднява или прави невъзможно тяхното лечение. Причината е, че този вид тумори се локализират в много важна зона на главния мозък и черепа, редом се намират големи кръвоносни  съдове, преминават много важни нерви, които отговарят за зрението и движението на очите, за чувствителността на лицето, за обонянието. Също така до хипофизата са разположени други мозъчни структури, които отговарят за жизнените показатели - дишане, сърцебиене, бодърстване, активност. Когато не бъдат диагностицирани и оперирани навреме, те могат да прорастнат и обхванат важни структури и центрове, което поставя под въпрос успеваемостта от оперативното лечение, както и увеличава прекомерно рисковете от хирургията.

От хормонално активните тумори, най-чести са пролактиномите  (50-60%), при които има повишена секреция на хормона пролактин, следвани от соматотропиномите (15-20%) и кортикотропиномите (15%).

Клиничната изява на пролактинома зависи от продължителността на повишената секреция на пролактин, полът и възрастта на пациента. При жени в репродуктивна възраст може да се прояви с менструални нарушения (олигоменорея и аменорея) и/или невъзможност за забременяване. Ако пролактиномът възникне в по-млада възраст, той може да е причината за  липсата на менструация. Главоболието и  глактореята (изтичане на белезникав секрет от гърдите) са едни от най-честите симптоми при 30 до 80% от жените. Други белези, дължащи се на ниски нива на естрогени, са вагиналната сухота, болки при полов акт, намаление на костната плътност. Мъжете с пролактином са с белези на хипогонадизъм - намалено либидо, еректилна дисфункция и безплодие. Много от пациентите страдат от тежко главоболие, което не се повлиява от лекарства.

Активната акромегалията е най-честата изява при соматотропиномите. При нея има свръх секреция на растежен хормон (РХ) и инсулино подобен растежен факторIGF-1, който в някои случаии е по показателен за наличие на заболяването, тъй като растежния хормон може да е в нормални граници.  Симптомите са в две посоки – наблюдава се растеж на различни тъкани (кожа, кости, хрущяли и вътрешни органи), както и метаболитни проблеми (инсулинова резистентност, липолиза и др.) Промените настъпват много бавно и се изразяват в промени в лицевия череп (уголемяване на контурите на лицето, разреждане на зъбите, наедряване на носа, устните и езика); задебеляване на кожата; увеличаване на дланите и ходилата; понижаване на тембъра на гласа; артрозни и артритни промени; повишено изпотяване; изтръпване на крайниците; тежко главоболие; лесна уморяемост; нарушения в зрението. Определящи преживяемостта на пациентите са сърдечно-съдовите усложнения (кардиомиопатия, сърдечна недостатъчност, артериална хипртония); метаболитните нарушения (захарен диабет, дислипидемия, прекомерно затлъстяване) и склонността към туморообразуване (чревни карциноми).

Болестта на Кушинг (БК) е клинично състояние в резултат на продължителна ексцесивна секреция на аденот-кортикотропен хормон /АКТХ/ и не бива да се бърка със Синдрома на Кушинг (СК), чийто произход есвързан с дисфункцията на надбъречната жлеза. Отдиференцирането на тези две заболявания е свързано с провеждането на МРТ на хипофиза, задължително с контрастно усилване и КТ на надбъреци. Необходими са и специални тестове в специализирани центрове, които да отхвърлят или потвърдят наличието на едното или другото заболяване

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ


Клиниката на заболяването(БК)  се характеризира с бавно начало и оплаквания от отпадналост, лесна умора, главоболие и мускулна слабост. При разгърната клинична картина има няколко характерни синдрома, изразени в различна степен при всеки болен. Затлъстяването се среща в 80-90% от болните. Характезира се с натрупване на мастна тъкан в областта на главата, шията, гръдния кош и корема, докато крайниците са слаби. Болните имат зачервено, окръглено лице (facies lunata), оформяне на мастна гърбица върху последния шиен прешлен и запълване с мастна тъкан на надключичните ямки. По кожата на корема, бедрата, гърдите и ханша се наблюдават розово-червени стрии. При жените се наблюдава мъховидно окосмяване по лицето. При мъжете намалява лицевото и телесно окосмяване. Налице са мускулна слабост и атрофия в 60-80% от случаите. Налице е симптоматична артериална хипертония. Остеопороза се среща в 70% от случаите, но е по-късна проява на заболяването. Изявява се с костни болки, фрактури и деформации на прешлените.