Back to top medicaltime.bg

Иновативен американски метод за ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ!

Не се изисква прилагане дори на местна упойка! 

За него разказва д-р Ангел Радев – специалист-ангиолог. Работил е в отделението по съдова хирургия на Националната кардиологична болница, болница „Токуда” и Сити Клиник.  От 2014 г. е част от екипа на МБАЛ „Надежда“, където създава сектор по ангиология и миниинвазивно лечение на разширени вени. Основен акцент в работата му е миниинвазивното лечение на разширени вени, съдовата диагностика, профилактиката и лечението на артериалните и венозните заболявания, както и скрининга и профилактиката на атеросклерозата. Специализирал е в САЩ и Германия в областта на съвременнотолечение на венозните заболявания. Участвал е в множество международни обучителни курсове и конгреси. Член е на Българското дружество по съдова хирургия и ангиология, Националното дружество по ангиология и флебология и на Българското дружество по ендоваскуларна терапия.

 

-         Д-р Радев, в какво се изразяват и с какво се различават новите безкръвни методи за лечение на разширени вени от вече познатите?

-         През последното десетилетие лечението на разширените вени се промени изцяло, тъй като в ежедневната практика навлязоха много нови методи за лечение. Съвременните технологии вече ни позволяват да лекуваме увредените вени без обща или спинална упойка, без разрези, шевове и болничен престой, използвайки само малка 2-3 милиметрова дупчица в крака. Лечението е изключително щадящо, като още на следващия ден пациентът може да се върне на работа. Това не е така при старото оперативно лечение, което е свързано с много по-дълъг период на възстановяване и повече рискове от потенциални усложнения.

 

-         Какви безкръвни методи прилагате вие?

-         В практиката си прилагам най-вече т.нар. лазерна аблация, при която чрез специален катетър се третира увредената вена. При този метод се прилага само специален вид местна упойка – т.нар. тумесцентна анестезия. Друг широко използван и много ефективен метод е склеротерапията, при която във вътрешността на увредените вени се инжектира специално вещество, което води до слепване на стената на вената. Отскоро в България навлезе и иновативен американски метод на лечение, известен като механо-химична аблация на вени. При този метод не се изисква прилагане дори и на местна упойка, което увеличава комфорта на пациента и допълнително скъсява продължителността на процедурата.

 

-         Д-р Радев, да припомним характерното за разширените вени. Какво не знаят хората за това заболяване?

-         Всъщност разширените вени са колкото широко известен и разпространен, толкова и непознат и обгърнат в митове и заблуди проблем. Основната заблуда сред хората е, че разширените вени се лекуват предимно оперативно, което е и причината много пациенти да се страхуват да решат проблема си. Истината е, че модерните клиники по света от години лекуват разширените вени най-вече неоперативно. За щастие, вече и в България много успешно прилагаме съвременните технологии при лечението на хроничната венозна болест. За съжаление, все още са малко местата в страната ни, на които пациентите могат да получат наистина качествено лечение по най-съвременните световни стандарти.

 

-         Има ли рискови групи? Може ли да се нарече възрастово заболяване, или го има и сред младите? Кои са най-застрашени?

-         Истината е, че хроничната венозна болест е възрастово зависимо заболяване. С напредване на възрастта честотата на заболяването сериозно нараства, но това категорично не означава, че не се среща и при млади хора. Лично аз съм има и 18-19-годишни пациенти. Сред рисковите групи са хората, практикуващи професии, свързани с продължително стоене в право или седнало положение с липса на движение – например офис служители, програмисти, хирурзи, фризьори, шофьори, счетоводители и други. Фактор номер едно обаче си остава наследствеността, т.е., ако родителите ви страдат от разширени вени, много вероятно е и при вас един ден да се изяви проблемът. Като други рискови и предразполагащи фактори мога да спомена приема на хормонални препарати, както и периода на бременността. 

 

-         Д-р Радев, какво е вашето мнение и отношение за самолечението на разширените вени, много хора се опитват да се лекуват сами? В т.ч. с народна медицина, добавки… 

-         С този въпрос е свързана и другата голяма заблуда сред хората, а именно, че с магически кремове и хапчета може да се реши проблемът с разширените вени. За съжаление, различните видове хапчета, мазила и хранителни добавки могат да имат единствено облекчаващ ефект, но категорично няма как с тях дефинитивно да излекувате вече изявените разширени вени. И още нещо в тази връзка: В интернет пространството и в медиите има доста заблуждаващи реклами на чудодейни хранителни добавки, които уж лекуват разширени вени. Но истината е, че няма нито едно лекарство или добавка, която да може да лекува вече появили се разширени вени.Това е все едно някой да ви каже, че може да се лекува херния само с хапчета. Би било добре, ако можеше, но не може! Както вече споменах, добавките и лекарствата могат да имат единствено облекчаващ (в най-добрия случай), но не и лечебен ефект. Именно затова препоръчвам на хората да не вярват сляпо на реклами, а да се консултират със съдов специалист-ангиолог или съдов хирург. И, разбира се, да не прибягват до самолекуване, тъй като ненавременното и неправилно лечение може да доведе до неприятни усложнения в състоянието на пациента.

 

-         Какви усложнения могат да възникнат ако, както казвате, не се започне навременно и правилно лечение?

-         Най-честото усложнение е тромбофлебитът, който ако не бъде лекуван адекватно и навреме, може да се усложни с дълбока венозна тромбоза. Тя пък от своя страна да доведе до най-сериозното и животозастрашаващо усложнение – т.нар. белодробна емболия. Другите усложнения са свързани с хроничните промени по кожата на краката – хиперпигментация, т.нар. липодерматосклероза, както и отваряне на хронични венозни рани, които са трудни за лечение. Именно поради възможни гореизброени усложнения препоръчвам на хората, страдащи от хронична венозна болест, да вземат мерки своевременно и да не отлагат решаването на проблема си.

 

-         Д-р Радев, в какво се изразява профилактиката на разширените вени? В тази връзка, вашите препоръки и съвети?

-         Основните препоръки, свързани с профилактиката, са избягване на обездвижването и редовни физически активности. Много удачни спортове са плуването, карането на колело и ходенето. Трябва да се избягват и високите температури. Именно затова е желателно да не се прекалява с посещението на сауни и парни бани, както и силно затоплени помещения. Хората, предразположени към развитие на разширени вени, е удачно да  носят медицински ластични чорапи и да използват охлаждащи кремове и венотонични медикаменти. Въпреки това, ако вече имате изявен венозен проблем, най-удачно е да посетите съдов специалист, който да ви даде най-правилните насоки за лечение и профилактика.