Back to top medicaltime.bg

Известен германски лекар ще участва в дискусията „Автоимунитет и хранителен интолеранс“ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ 

 В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София предстои да се проведе дискусия за връзката между някои от най-честите автоимунни заболявания и непоносимостта към определени храни.

Специален гост на нея ще бъдед-р Едуард Рослер. Той ще изнесе лекция на тема „Автоимунитет и пропускливи черва. Синдром на раздразненото черво – наистина ли съществува?”. Д-р Рослер е собственик на една от най-големите лаборатории в Германия и Европа, специализирана в изследване на микробиом, патогенна чревна флора, хистамин, серотонин, допамин, зонулин и ДАО, както и много други показатели свързани с възпаление в червата. От години той се занимава с проучване на връзката между автоимунитета и хранителната интолерантност.

От българска страна с лекция ще се включи гл. ас. д-р Екатерина Иванова – Тодорова, специалист по клинична имунология в Лаборатория по клинична имунология (ЛКИ) на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Тя ще говори за „Интолеранс към храни при пациенти с автоимунни заболявания”.

За участие в дискусията са поканени изявени български имунолози, гастроентеролози, ревматолози, представители на пациентски организации, журналисти.

Организатор на събитието, което е насочено към пациенти с автоимунни заболявания в областта на ревматологията и гастроентерологията, е

Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.


Тя е сред най-големите имунологични лаборатории в страната. Специализирана е в имунологичната диагностика на ревматологичните и гастроентерологични автоимунни заболявания. В Лабораторията, освен висококвалифицирани лаборанти, работят четирима лекари и един биолог.


Тяхната роля е да извършват някои високо-специализирани изследвания, да анализират получените резултати, да консултират пациентите във всеки един етап на изследването, както и да проследяват имунологичните параметри в хода на терапията. „Много е важно всеки изследван параметър да се свързва смислово с другите параметри и всеки тест да се разглежда като част от общата картина на заболяването. Така и ефектът от лечението ще е най-пълен“, обяснява проф. д-р. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.


Поради големият интерес, дискусията ще бъде предавана и на живо, в петък, от 13 часа, във фейсбук страницата на

 Лаборатория по Клинична Имунология - УМБАЛ "Св. Иван Рилски".