Back to top medicaltime.bg

ИСУЛ с награда за Клиничен екип на годината на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024 

Центърът ца съвременна диагностика и лечение на туморите на простатната жлеза обединява лекари от пет специалности
Екипът е единственият у нас, който извършва брахитерапия с ниска мощност на дозата – иновативно лечение при карцином на простатата
Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с ръководител акад. проф. д-р Чавдар Славов, е „Клиничен екип на годината“. Уникалното звено, което обединява лекари от 5 специалности, беше отличено по време на Деветото издание на Balkan Medical Awards в хотел Hyatt Regency Sofia. Т.нар. Медицински Оскари обединяват добрите примери в българското здравеопазване. Техен организатор е Global Media, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.
От името на екипа наградата получи акад. проф. д-р Чавдар Славов – идеолог и ръководител на центъра, който покани на сцената и своите колеги. Наградата му бе връчена от д-р Ваньо Видков от Столичната колегия на БЛС.
Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза е мултидисциплинарно звено, създадено на функционален принцип. То обединява лекари от пет специалности в няколко от водещите клиники в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Клиника по урология и андрология, с ръководител акад. проф. д-р Чавдар Славов, Клиника по медицинска онкология с ръководител проф. д-р Петранка Троянова (с двете си отделения – по лъчелечение и по клинична онкология), Клиниката по анестезиология и активно лечение с ръководител проф. д-р Мая Белитова и Клинична лаборатория с ръководител д-р Али Бедран.
Центърът предлага цялостен алгоритъм за лечение на туморите на простатната жлеза: от диагностиката, през различните методи на лечение до проследяване на постигнатите резултати. Той е единственото място в България, където се прилага вече над 30 месеца, Брахитерапия с ниска мощност на дозата при лечение на ранна форма на рак на простатната жлеза.
Брахитерапията с ниска мощност на дозата представлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган. В простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. В повечето случаи методът позволява да се избегне натоварващата химио и лъчетерапия. Той е безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза и позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната функция и да се избегне едно от най-неприятните усложнения от операция на простатата - неволното изпускане на урина.
Методът се осъществява от специално обучен мултидисциплинарен екип, част от който също беше в залата за получаване на наградата.
„Щастлив съм, че имахме възможността, заедно с тези млади хора, да въведем в България едно много иновативно и ефективно лечение на рака на простатната жлеза, каквото е брахитерапията с ниска мощност на дозата, което в чужбина струва 20 000 долара, а у нас пациентите доплащат за него не повече от 2000 лв.“, каза по време на официалната церемония акад. проф. д-р Чавдар Славов.