Back to top medicaltime.bg

Експрес тест определя видовете рак с точност до 95 % 

Европейските учени вече определиха изобретението като една от най-добрите разработки на годината. На 29-я Европейски конгрес по патология, който се провежда всяка година в Амстердам, докладът на руските учени от Нижни Новгород за експрес-диагностиката в онкологията с помощта на биочип, е признат за най-добрия в секция „Цитология”. Това е повод учени от Италия, Турция, Хърватия, Германия и други участници в конгреса да поздравят своите руски колеги за представената иновация. Това е разбираемо, защото, според учените, „да попаднеш в списъка на най-добрите на този конгрес, все едно да получиш Оскар за най-добър филм”. Всяка година най-големите светила в медицината от цял свят се борят да получат такава награда.

 

„Ние се занимаваме с разработката на този биочип от 2012-та година, но сегашният си довършен вид той придоби само преди две години, когато се появи инвеститор, - обяснява един от авторите на проекта,  Олег Уткин - ръководител на лабораторията по молекулярна биология и биотехнологии ННИИ „Блохин”.  – Тази тест-система няма аналог никъде по света, а достоверността на диагнозата е 95 %.”

 

Когато човек види този биочип, показан от Олег Уткин, трудно може да повярва, че тази мъничка стъклена пластинка е способна да открие практически всеки вид рак само за час и половина. За такава технология много владетели биха дали половината си царство и дъщеря си като допълнение, - шегуват се журналистите. 

 

„Принципът на действие на тази система е прост, обяснява специалистът: вземаме какъвто и да е биоматериал – серозна течност, урина или следоперационен материал и го в внасяме в „кутийките” на биочипа. В него има 15 сектора, във всеки от които се съдържат отбелязани с флуоресцентен разтвор белтъчини. Ако бъдат открити някакви признаци на онкология, клетките в „кутийките” ще започнат да светят под флуоресцентния микроскоп”.  

 

За разлика от всички останали методи за диагностика, биочипът не само сигнализира за самия факт, че има онкологично заболяване, но и определя неговата разновидност, както и къде има метастази. По този начин помага на лекаря да даде прогноза за протичането на болестта и за подбора на персонална терапия. Към днешна дата тест-системата е способна да диагностицира едва ли не всички видове рак: на белите дробове, на млечната жлеза, на стомаха, да дебелото черво, на тестисите… В зависимост от подозираната разновидност онкология ще се променя и наборът белтъчини в биочипа. 

 

„Към днешна съществуват осем разновидности на подобни тест-системи – от обикновената скринингова, която просто открива наличието на онкология, до конкретните за всяка патология, - обясняват авторите. – Това, което е най-важно в случая е, че за провеждане на изследвания не са нужни нито скъпи лаборатории, нито огромен екип от висококвалифицирани лекари. Всеки лаборант може да вкара биоматериала в нашата тест-система, след което вече лекар-онколог може да направи заключение”. Тези биочипове са простички и лесни не само за експлоатация, но и за производство. В неголяма лаборатория ежедневно могат да се изработват хиляди такива системи. Затова са и толкова евтини. А за самия пациент диагностиката ще бъде съвсем безплатна, разбира се, зависи от здравната система във всяка една държава.

 

„Ние вече получихме необходимите патенти – руски и международни, - обяснява Олуг Уткин. – Но за да стигнат до поликлиниките биочиповете, специално у нас в Руси, ни е необходимо регистрационно заключение от Здравното министерство. Надяваме се в близко време да получим и него. След това буквално за два месеца ще можем да го пуснем в масово производство. От своя страна руското министерство на здравеопазването е връчило на авторите на иновацията престижната национална награда „Призвание”, присъждана на най-добрите лекари на Русия в номинацията: „За създаване на нов метод за диагностика”. 

 

В разработката на биочипа вземат участие водещи учени от три руски изследователски центъра. Но интерес към тази наистина революционна иновационна технология са проявили учени от Русия, Япония, Швейцария, Китай, Беларус, Казахстан и Армения. Тези и други държави очакват масовото производство на новите биочипове.