Back to top medicaltime.bg

Д-р Магдалена Баймакова, ВМА: "Не подценявайте грипа!"„Грипът е заболяване, което подлежи на строг контрол и наблюдение“ - заяви в здравния час на Радио Благоевград д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедрата по инфекциозни болести във ВМА-София.  

За последната празнична седмица, в която имаше малко работни дни, за страната са регистрирани 51 на 10 хиляди  болни, за Благоевградска област – 72 на 10 хиляди. За първата седмица от новата година данните за страната са 96.05 на 10 хиляди, а за област Благоевград 90.75. 

„За грипна епидемия заболеваемостта трябва да е 200 на 10 хиляди, но само по себе си това не е достатъчно“ – отбеляза д-р Баймакова и  допълни, че не само  трябва да бъде достигната тази цифра на заболеваемост от грип и ОРЗ, но трябва да има и доказан изолиран грипен вирус в определен район, и в определен процент от населението. 

Инфекционистът от ВМА обърна внимание на симптомите при грип: остро начало, обща интоксикация със силни мускулни болки, слабост, отпадналост, безсилие, тежко главоболие, по-късно хрема, суха дразнеща кашлица. Високата температура отличава заболяването от останалите остри респираторни заболявания.  Лечението при инфекциозните болести се състои от няколко компонента- най-напред започва с изолацията на пациента. Той е заразен и предава болестта по въздушно-капков път чрез аерозол при кихане кашляне и говор на разстояние един два метра.  Заради силната интоксикация болният трябва да бъде  на легло, да приема лека щадяща храна. 

Грипният вирус е един от малкото вируси, за които има специфично етиологично лечение.  Налице са конкретни препарати, които действат директно на вируса.  

Д-р Баймакова препоръча посещение при личния лекар, особено при наличие на придружаващи заболявания и домашен стационар.

От: bnr.bg