Back to top medicaltime.bg

Д-р Дарина Давидова: Внимавайте с вагиналните инфекции през лятото
img

Здравейте, д-р Давидова. Вече е лято и при дамите на дневен ред е темата за вагиналните инфекции. Увеличават ли се вагиналните инфекции в този сезон и защо?
Да, лятото е рисково за вагинални инфекции. Сезонът предразполага към забавления на плажа, посещение на басейни, къпане в море, купони, понякога алкохол, понякога нови запознанства, които прерастват в нещо повече. Всичко това, освен да остави чудесни летни спомени, може да увеличи и риска от вагинални инфекции.
През лятото най – често срещаме гъбична инфекция, бактериална инфекция с Ешерихия Коли, както и се увеличава процента на полово предаваните инфекции/ хламидия, уреоплазма и микоплозма/  и вируси / HPV , херпес/. Гъбичките обичат топлина и влага– мокри шезлонги, хавлии, недобре хлорирани басейни – всичко това благоприятства тяхното развитие.


Лесно ли е да разпознаем инфекцията?
Пациентката лесно би се насочила, че се касае за вагинална инфекция, тъй като вагиналните инфекции имат отчетливи симптоми-  вагинално течение, сърбеж, зачервяване, дискомфорт в интимната област.  При гъбичната инфекция вагиналното течение е с характерен вид – „на пресечено мляко“. Съветът ми е при появата на какъвто и да е вагинален дискомфорт, непременно да се потърси лекар. Самолечението с „някакви вагинални глобули“  или „едно кремче, което го рекламират “ може да доведе до рецидивиране на инфекцията или създаване на резистентни щамове, което да затрудни излекуването.


Какви са механизмите да се предпазим?
Добрата хигиена е основата на предпазването от вагинални инфекции не само през лятото, а изобщо. През лятото е задължително да ползваме чисти и сухи хавлии и бански, да подбираме чисти плажове и басейни, с което бихме намалили риска от вагинални инфекции. При сексуални контакти е абсолютно задължително използването на презерватив- той ще предпази не само от нежелана бременност, но и от полово предавани инфекции.


Какво се случва, ако не лекуваме инфекциите?
Нелекуването на вагиналните инфекции води до тяхното хронифициране. Възпалителните изменения могат да се отразят на клетките на шийката на матката и при изследване  на цитонамазка тя да се окаже по – високo рискова група. Отново апелирам към дамите, в случай, че се появи някакъв дискомфорт, задължително да потърсят лекарско мнение. Липса на лечение не би трябвало да е сред опциите в 21 век.

УСТНИ ЗА ЦЕЛУВАНЕ
14.09.2020 13:40:56

УСТНИ ЗА ЦЕЛУВАНЕ

3