Back to top medicaltime.bg

Доц. д-р Стефан Ковачев: "Препаратите в басейните унищожават влагалищната флора!"След посещение на басейн жените могат да развият инфекция, но причината не е в замърсяването на водата, а в

 

препаратите, които се използват, за да се третира водатал


Няма как от един басейн да бъде хваната инфекция. Басейните, които се обработват правилно, се обработват със сериозно количество препарати, като те убиват вирусите. Няма как бактерии и вируси да живеят във вода, която правилно и редовно е обработвана. В такива води не живее нито кандида албиканс и нито нещо друго,

 

каза доц. д-р Ковачев и добави: „След като препаратите убиват всички вируси и бактерии, представете си как влияят на влагалищната флора. Когато една жена влезе в един басейн, част от водата влиза във влагалището и тя влияе лошо на флората и на млечно – киселите бактерии. Тя блокира тяхното развитие и ги убива“. „Колкото по-често влиза една жена в един басейн, това се случва“, каза той.

Ето какво обясни още доц. д-р Стефан Ковачев: „Във влагалището на всяка една жена има една балансирана екосистема, в която живеят нормално около 35 – 36 микроба, включително нормално там живеят гъби, анаероби, ешерихия коли стрептококи, стафилококи и така нат. Тяхното развитие се блокира точно от тези млечно-кисели бактерии лактобацили по много механизми. Когато тези лактобацили отпаднат от влагалището – намалеят и изчезнат, на тяхно място се развива някой от тези 35 – 36 микроба, които живеят нормално там. И ето как жената, която всеки ден е посещавала басейн в един момент се сдобива с инфекция и когато отива на преглед и се установява тази инфекция, тя казва – „Получих я от басейна“.

Гинекологът е категоричен, че много по-добре е да се ходи на море. Вируси и бактерии не живеят в морската вода заради нейната соленост. Той напомни все пак, че има случаи на ешерихия коли в морето и то е в следствие на това, че се излива мръсотия в морските води.