Back to top medicaltime.bg

Десетки пациенти с разширени вени прегледани безплатно във ВМАДесетки пациенти, страдащи от разширени вени, бяха прегледани безплатно във Военномедицинска академия (ВМА). Оплакванията много се обострят в горещините, признава д-р Светозар Марангозов, асистент в Клиниката по съдова хирургия на ВМА.

Отоци и болки в крайниците са най-честите оплаквания, с които пациентите търсят специалистите в жегите. „С хронична венозна недостатъчност и разширени вени в България са ангажирани около 2 млн. крака”, не крие д-р Марангозов. Дамите боледуват по-често, като особено уязвими са в последните триместри на бременността. Генетичната предразположеност също е фактор. „Понякога се налага да лекуваме цели фамилии”, обяснява съдовият хирург. 

Специалистите от ВМА прилагат пълната гама от консервативната терапия – медикаменти, диета и балнеолечение, за да облекчат състоянието на пациентите. „При най-тежките случаи в клиниката прибягваме до най-съвременните оперативни интервенции, които са познати в света”, допълва д-р Марангозов.


ЗА ВСИЧКИ БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ В СОФИЯ И СТРАНАТА, ЧЕТЕТЕ ТУК!