Back to top medicaltime.bg

Две награди от BALKAN MEDIKAL AWARDS 2024 за СОБАЛ и МЦ „ПЕНТАГРАМ“ 

СОБАЛ и МЦ „ПЕНТАГРАМ“ спечели две от статуетките на провелата се в хотел Hyatt Regency Sofia церемония по връчване на годишните награди за медицина – Balkan Medical Awards 2024. Техен организатор е Global Media, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.

Столичната очна болница заслужи признание както в отборните категории, така и в тези, които отличават конкретни медицински специалисти. Клиниката получи приза в категорията „Иновации в медицината“, а нейният управител и основател, д-р Веселин Даскалов - за „Лекар, на когото пациентите се доверяват“.

СОБАЛ „ПЕНТАГРАМ“ е една от малкото в страната, в която се извършват трансплантации на роговица от трупен донор и редица други високотехнологични операции. Тя е  една от първите специализирани очни болници на Балканския полуостров, която въведе в ритинната си практика Фемтосекундния лазер и го включи в оперативната интервенция по трансплантация на роговица. В специализираната клиника това се извършва от 2015 г.
Наскоро очната клиника представи и нов продукт в борбата с глаукомата. Става въпрос за нова молекула, която е с двоен път на блокиране на макулната дегенерация и диабетния макулен едем и дава изключително обнадеждаващи резултати в борбата с тази болест, която е втората причина за слепота в световен мащаб.

Д-р Веселин Даскалов е един от най-опитните офталмолози у нас.  Дипломира се като лекар през 1987 г. в Медицинска академия-София. Специалист е по очни болести от 1990 г. Две години работи като научен сътрудник в УМБАЛ „Царица Йоанна", София. От 1992 г. е асистент към Катедрата по офталмология в УМБАЛ „Александровска", в Клиниката по очни травми и витреоретинална хирургия. От 1999г. е главен асистент в същата катедра. В УМБАЛ „Токуда Болница София" е от самото начало, където ръководи Отделението по офталмология до март 2012 г. В момента е управител и поема най-тежките случаи в специализираната очна болница „ПЕНТАГРАМ" в гр. София.

Специализирал е в Moorfields Eye Hospital, Лондон, Великобритания, Klinik fuer Augenheilkunde, Universitaetsklinikum Regensburg, Германия, Chibanishi-General Hospital, Kanegasaku Matsudo city, Япония.

Лекарската му практика на офталмохирург включва оперативно лечение на катаракта, глаукома, отлепване на ретината, очни травми, диабетна ретинопатия, заболявания на макулата, както и трансплантации на роговица (кератопластика), рефрактивна лазерна хирургия и детска офталмолохирургия.

„Благодаря за оказаната чест да съм сред този звезден отбор от професионалисти. В съвременния свят, в който медицината все повече се превръща в бизнес, хората имат нужда от лекар, на когото да се доверят, че ще направи за тях най-доброто, а не най-изгодното за него самия. Надявам се да съм оправдал доверието на моите пациенти“, каза д-р Даскалов от сцената, докато получаваше наградите.