Back to top medicaltime.bg

ДИЗАЙНЕРСКИТЕ ДРОГИ НАПАДАТ!

Гръмката новина „Нов вид дрога убива” или как се прави сензация! "Много медии безкритично подхванаха новината за новия наркотик-убиец и по стар български обичай пак изпаднахме в ситуация от типа „не било компютри, а било компоти”, коментира за Medical Time  

Д-р Иван Добринов -  лекар-психиатър в Държавната психиатрична болница - град Раднево.


 Той е началник на шесто мъжко отделение, а пациентите му са хора с оформена зависимост към алкохол и наркотици. Д-р Добринов е консултант към Сдружение “Майки срещу дрогата” - Пловдив и член на Сдружение за психосоциална рехабилитация и ресоциализация “Избор” - Стара Загора.

През последните дни за пореден път гръмна новина: „Нов вид дрога убива само с едно вдишване“. Настана паника. Както обикновено, важната информация се разми в зловещата сензация и хората не разбраха детайлите. Обаче се стреснаха... Някои сайтове изровиха стари новини от минали години и ги пуснаха като коментар с днешна дата. С една дума - бъркотия…

 

За какво всъщност става дума? Наистина „имаме новина”! Но тя е малко по-друга. Наскоро излезе новият Европейски доклад за наркотиците на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. В него бяха описани много важни тенденции. В Системата за ранно предупреждение на ЕС през 2016 г. са докладвани общо 66 нови психоактивни вещества. От тях 14 са  синтетични катинони /стимуланти/, 11  синтетични канабиноиди /наподобяващи психоактивните съставки на марихуаната/ и 8  производни на фентанила /синтетични опиоиди/.

 

Гръмката новина произлиза от реални статистически данни, но в медийното пространство всичко се изкриви и подмени.

 

Експертът Стефан Бакалов от Агенция „Митници“ коментира, че все-по често засичат разпространение и употреба на фентанил и негови производни, които са изключително опасни. Информацията е важна и предполага сериозни превантивни действия. Както ясно каза експертът, фентанил отдавна се използва в медицината като силно обезболяващо средство и е добре познат. Сред хероиновите наркомани  е известен като „бял хероин”. Нерегламентираната му употреба води често до свръхдози и смъртни случаи. Сензация  в последния доклад на ЕС са регистрираните нови синтетични производни на фентанила, криещи неизвестни опасности: фуранилфентанил, ацетилфентанил, акрилоилфентанил и др. Обикновено тези синтетични опиати се инжектират венозно и са причина за  сериозни животозастрашаващи усложнения.

Много медии безкритично подхванаха новината за новия наркотик-убиец и по стар български обичай пак изпаднахме в ситуация от типа „не било компютри, а било компоти”. Повечето заглавия бяха без връзка със съдържанието на текста под тях, обаче звучаха апокалиптично. Когато експертът се опита да разясни детайлите в едно от интервютата, водещата го прекъсна и настоя да не дава подробности за групи и химически състав. Отделни думи, извадени от контекста, доста промениха акцента, особено в някои по-свободни преразкази.

 

Темата за новите психоактивни субстанции бе ограничена в повечето статии само до „страшния фентанил–убиец“. Неслучайно в по-напредналите държави превантивните дейности включват активно ангажиране и обучение на журналисти. Отразяването на тази проблематика изисква специфични знания, добронамерено и коректно отношение,  задълбочено проверяване на фактите и внимателно боравене със специфичната терминология. Търсенето на жълти сензации тук е неуместно. Фиксирането върху само един аспект на темата изкривява представите и подменя приоритетите. Как да избегнем това? Аз лично използвам един много ефективен подход: търся информация „от извора“, т.е. избягвам да чета интерпретации и преразкази, опитвам се да издиря достоверни данни от източника. Често разминаването и контрастът са впечатляващи...

 

Темата за „дизайнерските дроги” е била разисквана неведнъж. В действителност в България за първи път нови психоактивни субстанции са регистрирани още през 2007 г. Те се получават чрез химическа модификация на вече известните психоактивни вещества. На практика се разпространява нов, неизследван, все още легален наркотик, често с много по-силни и опасни ефекти от предишните. Това е един непрекъснат процес на подмяна, целящ да избегне законовите санкции.  Сега Европейският мониторингов център наблюдава над 620 такива нови психоактивни субстанции.

 

На практика достоверна информация за „дизайнерските дроги” се намира  трудно. Много медицински специалисти не са чували за тях. Фокусирани към тази проблематика превантивни програми почти няма. Лечението на засегнатите е огромен проблем, особено на фона на пълния разпад на здравната ни система. Честите психиатрични и телесни усложнения се лекуват „на парче”, без да се повлиява първичната причина – проблемната употреба на психоактивни вещества от младежите. А организмът на тийнеджърите е изключително уязвим. Децата все по-често смесват по няколко различни субстанции, а това увеличава опасностите.

 

Как бихме могли да реагираме адекватно на сериозните неизвестни заплахи? Ситуацията е като да гоним черна котка в тъмна стая. Държавните институции за заровили глава в пясъка и воюват за съвсем други каузи. Обществото ни се е разцепило и спори „за и против медицинската марихуана”, или за опасността от наргилетата. Не че тези теми не са важни, но приоритетът трябва да бъде съвсем друг. Динамичните промени изискват изграждането на една гъвкава ефективна система за обхват, способна да се справи и със старите, и с новите предизвикателства. Примерът за системен подход, който най-често даваме в терапията, е действието на автомобила. За да пропътуваме безаварийно едно дълго разстояние, е необходимо да имаме всички необходими части, сглобени, регулирани и синхронизирани по правилния начин. Ако липсват трите колела, няма да можем да потеглим, дори да позлатим джантата на наличното. Ако разполагаме с всички части, но не са сглобени, няма да има пътуване… Странно е, но в държавните политики, касаещи употребата на психоактивни вещества в България, системното мислене отсъства напълно.

 

Психоактивни вещества се употребяват навсякъде. В повечето държави  има възможност пострадалите да получат своевременна и ефективна помощ. Институциите имат ясни алгоритми за действие, изградили са съответните структури и работят в мрежа. Изработени са  съответните политики. У нас, за съжаление, лавинообразно се увеличават тежките последствия от употребата на наркотици, но адекватна реакция няма. Все по-масовото търсене на виртуална реалност чрез химическо въздействие върху мозъка си има своето обяснение. Ако се огледаме наоколо, виждаме сериозен упадък в ценностите на обществото ни. Желаем лесни, бързи и готови решения, бягаме от проблемите, искаме да получаваме всичко без усилия. Децата смятат, че е престижно да си „тарикат”, да бъдеш популярен, харесван, да имаш самочувствие, базирано върху материални придобивки… Всичко това оформя армия от лакоми потребители. Писателят Георги Марков преди години беше писал: „…светът съвсем не се дели на добри и лоши хора, на леви или десни, на вярващи или невярващи, а главното деление, което има значение за нас, е на хора, които могат, и на хора, които не могат. С други думи - на творци и паразити.”

 

И тук превантивните програми имат основна роля. Освен да организират чисто информационни шумни кампании, те трябва да повлияват възпитанието на младите хора, да регулират рекламните послания, да изграждат връзки между институциите и семействата, да задават насоки за една системна последователна работа, осигуряваща стабилност и реални резултати. Но това все още предстои…

 

УСТНИ ЗА ЦЕЛУВАНЕ
14.09.2020 13:40:56

УСТНИ ЗА ЦЕЛУВАНЕ

3