Back to top medicaltime.bg

В разгара на лятото: Над 150 провериха бенките си безплатно във ВМАНад 150 безплатно прегледани пациенти – това е равносметката след тазгодишния скинчек  за бенки и пигментни образувания, организиран от Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА) и „La Roche-Posay” в разгара на лятото.

Във втория ден на консултации – 9 юли 2019 г., „под лупата” на специалистите преминаха повече от 75 души. Още толкова се възползваха от безплатния скинчек и на първата дата – 28 юни 2019 г.

„Добрата новина е, че не открихме злокачествени заболявания. Всички прегледани бяха с бенки и доброкачествени образувания”, призна на финала на кампанията д-р Весел Кантарджиев, който ръководи Клиниката по дерматология на ВМА.

Въпреки това специалистите напомнят, че слънцезащитата не бива да се подценява – както по време на ваканция край морето, така и в планината, а дори и в града.

Качествената протекция е най-добрата превенция срещу рак и стареене на кожата. Компромис с нея в никакъв случай не бива да правят пациентите с много светла кожа и бенки. За тях дерматолозите препоръчват максималния SPF фактор 50 и съветват слънцезащитната козметика да се нанася през 60 до 90 минути, както и след всяко излизане от морето или басейна.

За децата е важно да избягват плажа и игрите навън между 11 и 16 часа, защото кожата има „памет”. А изгарянията до 18-годишна възраст са рисков фактор за развитие на кожен рак, предупреждават дерматолозите.