Back to top medicaltime.bg

В Александровска болница вече се прилага лечение на спиналната мускулна атрофияЗа първи път у нас екип на „Александровска“ болница приложи иновативна терапия за лечение на спинална мускулна атрофия. Първият пациент, който получи доза от скъпо струващото лекарство, спиращо развитието на болестта, е момче на 15 години. Болестта е прогресивна и често води до смърт. Първият курс от терапията на Александър ще приключи след около 2 месеца.

 

Александър е диагностициран със спинална мукулна атрофия тип 3 преди малко повече от една година. "Това са деца, които прохождат, развиват се нормално до определена възраст и след това развиват една проксимална мускулна слабост", коментира проф. Ивайло Търнев - началник Клиника по "Нервни блести", УМБАЛ "Александровска"

Децата със спинална мускулна атрофия у нас са около 20. Терапията се поема от Комисията за лечение на деца в здравната каса. Цената на една доза от лекарството може да достигне 125 000 долара. Спиналната мускулна атрофия вече е в списъка на редките заболявания. Това стана факт със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 10 януари 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

От: news.bnt.bg