Back to top medicaltime.bg

Всеки може да провери дали има рак с кръвен тест 

Кръвният тест Trucheck дава възможност за откриването на злокачествен процес в най-ранен стадий, когато не са проявени симптоми. Предназначен е за здрави индивиди, които са в рискова група (например пушачи) или такива с генетична обремененост. С него се прави ранна диагностика на над 70 вида рак, включително рак на панкреас, простата, стомах, мозък, млечна жлеза, бъбреци и др. Това стана ясно днес по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, дадена от Хил клиник София и международната лаборатория Datar Cancer Genetics.

Ракът е сред основните причини за смъртност в Европа. Специалистите казват, че ранното му откриване дава шансове за пълно излекуване. Проф. д-р Румен Бенчев, специалист по оториноларингология в „Хил клиник“ обясни, че бързата диагностика на рака дава възможност за повече методики на лечение и запазване функцията на засегнатите от туморния процес органи.

При Truchek се установява наличие на циркулиращи в кръвообращението отделни туморни клетки или групови такива, които се отделят от злокачествените тумори. Тези клетки се установяват само при пациенти със злокачествени тумори и са сигурен признак за развитие на онкологично заболяване.  Сензитивността на кръвните биопсии е 92% за установяване на рак в различни стадии, а точността от 93% е за локализиране на органа или тъканта, подчерта той.

Представителят на  Datar Cancer Genetics д-р Стефан Шустер съобщи, че вече са направени хиляди тестове и методът се използва широко във Великобритания, Полша, Германия, Испания, САЩ, Австралия, а от март 2023 и в България.

Урологът д-р Фернандо Санча отбеляза, че много често в неговата практика леко завишените туморни маркери не се доказват чрез традиционна биопсия и той вярва в силата на кръвните биопсии за навременна диагностика на простатния карцином и рака на бъбреците. Данните сочат, че точността на точно тази кръвна биопсия при пациенти със съмнение за рак на простата е 99%. В момента скрининговите методи не покриват всички видове рак, затова ролята на Trucheck може да е огромна. 

 

Повече информация за метода и цената на тестовете: kravnabiopsia.bg