Back to top medicaltime.bg

Българската Коледа с фокус подпомагане на деца с тежки заболявания и увреждания

Предстои откриването на Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболяванияПрезидентът Румен Радев даде старт на тазгодишното издание на "Българската Коледа" в Стара Загора.  15 години благотворителната инициатива подпомога стотици деца с тежки и хронични заболявания. 

„Усилията ни тази година са насочени в помощ на деца с тежки заболявания и увреждания. Резултатите от новите медицински технологии и методи стават все по-добри, но има редица заболявания, където това е недостатъчно, където трябва едно продължително лечение, където трябва социална подкрепа”, каза президентът Румен Радев.

За миналата година събраните 2,6 млн. лв. бяха разпределени за лечението и рехабилитацията на 505 деца, също така и за закупуването на апаратура в 22 клиники в страната.

С част от събраните средства 2017-2018 г.  е закупен рехабилитационен комбиниран апарат за електротерапия, ултразвукова, лазерна и магнитотерапия на стойност 10 888 лв. за УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, а за ДМСГД – Стара Загора са осигурени ехограф на стойност 54 000 лв., както и биохимичен анализатор на стойност 16 000 лв.

Заместник-министър Светлана Йорданова заяви, че само преди дни Министерският съвет реши да бъде открит

 

първият Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания


В него ще се предоставят грижи за децата с тежки увреждания - провеждане на ранна диагностика, лечение и медицинска и психо-социална рехабилитация, които са изключително необходими за подкрепата на родителите на деца с увреждания и предотвратяване на институционализацията на тези деца.

„Министерството на здравеопазването работи и за създаването на


първата Многопрофилна болница за активно лечение на българските деца


С тази стъпка ще превърнем в реалност мечтите на много родители и на работещите в системата на детското здравеопазване на едно място да се осигуряват комплексни здравни грижи за всички деца“, допълни още зам.-министър Йорданова.