Back to top medicaltime.bg

Безплатни прегледи при съдов хирург в университетска болница „Дева Мария“ до края на юли
img

Разширените вени са сериозен проблем. Хроничната венозна болест на долните крайници е едно от най-честите заболявания в България, но много от заболелите неглижират проблема.  Според статистиката, над 50% от българите страдат от разширени вени, като заболяването се среща три пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. В началните стадии не се забелязват разширени съдове, но признаците са налице- тежест, болка, лесна уморяемост, крампи през нощта, подути глезени в края на деня. Подценяването и пренебрегването на това състояние може да доведе до сериозни проблеми, включително до нужда от хирургическа намеса. Най-честите усложнения, до които може да се стигне при възпаление на вените са флебит, съсирване на кръвта – тромбоза или комбинация и от двете – т.нар. тромбофлебит, екземи и язви, които да предизвикат кръвоизливи и варикозни рани.

С настъпването на лятото и тежките горещини, всеки човек, страдащ от разширени вени, се сблъсква с редица проблеми. Високите температури допринасят за разширяването на вените, а заедно с обезводняването на организма са причина да се повиши съсирваемостта на кръвта. Това може да доведе до възпаление при патологично променените кръвоносни съдове, както и до сериозен риск от животозастрашаващо образуване на тромб.


За да не се задълбочават проблемите, хората, които са открили разширени вени по крайниците си, трябва да направят консултация със съдов хирург за своевременна диагностика и лечение, в случай на необходимост. До края на месец юли в университетска болница „Дева Мария“ хората, страдащи от разширени вени, ще могат да консултират състоянието си напълно безплатно със съдовия хирург д-р Галин Желев. Скрининговата програма е с ограничени часове и вече тече записването на тел. 056/ 89 62 62, както и на уебсайта на болницата www.devamaria.com