Back to top medicaltime.bg

Безплатни прегледи за миома на матката

5 февруари - 5 март!Кампания за безплатни прегледи на миома на матката обявиха от Столичната община.  Тя се осъществява съвместно с двете общински болници I АГ „Св. София“, II АГ „Шейново“ и държавната „Майчин дом“.

"В рамките на един месец, веднага след края на грипната епидемия на 5 февруари, трите болници започват безплатни прегледи и консултации, като записванията вече са възможни“, заяви директорът I-ва САГБАЛ „Св. София“ д-р Гергана Коларова.

ЗА КОИ ЖЕНИ СА ПРЕГЛЕДИТЕ?

Насочени съм към жени, които са с поставена диагноза миома или вече претърпели лечение, както и такива, които са в рисковата група на нераждали жени на възраст между 35 и 40 години. Това е едно от най-често срещаните гинекологични заболявания.

В трите най-големи АГ болници в София всяка 10 операция е от миома, а при 400 жени на година се стига до отстраняване на матката.

 

Ето как да се запишете за прегледите:

  • Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” – телефон: 02/ 917 24 42;
  • Първа специализирана акушеро-гинекологична болница „Света София“ – телефон: 02/447 02 76;
  • Втора АГ Болница „Шейново – телефон: 02/965 94 70.

Столична община организира и съфинансира поредица от скринингови кампании – за изследване на рак на млечната жлеза, за изследване на щитовидната жлеза, на простатата и изследване на бял дроб.

И през тази година продължаваме скриниговите изследвания на рак на млечната жлеза, на щитовидна жлеза и профилактиката на бял дроб, каза още Фандъкова. Датите ще бъдат обявени по-нататък през годината. От 2015 г. досега 17 600 жени са прегледани по програмата за профилактика на рак на гърдата.