Back to top medicaltime.bg

Безкръвни операции изправят болните за ден!Наш събеседник по темата е един от най-добрите неврохирурзи в България –

Проф. д-р Явор Енчев – основател и ръководител на Клиниката по неврохирургия в болница „Св.Марина” – Варна. Тя е оборудвана с медицинска техника последно поколение, а екипът на проф. Енчев оперира пациенти от цялата страна, същто и от чужбина.


Преподавател в МУ-Варна, проф. Явор Енчев има завидна професионална биография с многобройни специализации в едни от най-реномираните клиники по света: петмесечен стаж в Хелзинки при един от най-големите специалисти по опериране на мозъчни аневризми, проф. Юха Хернесниеми от Финландия; учи хирургични техники за операции на съдови малформации при проф. Хелмут Бертланфи в Германия; специализирал е при световният авторитет в детската неврохирургия проф. Шизуо Ой.


 • Проф. Енчев, да започнем с това при кои състояния е подходящо прилагането на такава операция?
 • Много точен въпрос, хората трябва да научат кога е удачно да се подложат на подобна интервенция. По принцип ги прилагаме при повечето случаи на счупвания или патологични фрактури в отделите на гръбначния стълб. Най-удачно се прилагат при хора, при което няма компресия (притискане) на гръбначния мозък и не се налага декомпресия. Ще обясня: това са болни, които се нуждаят само от фиксиране на гръбнака след счупен или разрушен прешлен. Такива, при които няма притискане на нервни структури, няма притискане на гръбначен мозък и на нервни коренчета. Веднага бързам да отбележа, че безкръвна перкутанна операция може да се приложи и при страдащи с декомпресия, т.е. има притискане. В случая обаче е необходим допълнителен кожен разрез, чрез който да се осъществи друга оперативна процедура. Да се премахне например туморът, който притиска, или да се отстрани онзи костен фрагмент, който също е притиснал или гръбначния мозък, или някакъв нерв. С това обяснение искам да кажа, че както за болния, така и за хирурга трябва да се избере удобният оперативен метод. Което означава, че минимално инвазивната хирургична операция не трябва да повлияе на качеството на самата операция. Защото много често болните настояват за малък кожен разрез, което предполага компромиси от страна на хирурга като качество на операцията. На първо място е качеството, а целта на всяка операция е да се постигне комфорт на гръбначния мозък и на гърбначномозъчните нерви. Аз и моят екип много държим на това и ако тази минимално инвазивна операция не предполага добро качество, тогава не прибягваме до нея. Ето затова и в началото споменах, че е най-подходяща за хора, които нямат компресии.

 МОЩНА ФОРМУЛА, която подпомага имунната система на организма по време на химио- и лъчетерапия

 

 

 • В тази връзка, какви са най-честите ви пациенти за операции на гръбначния стълб?
 • Най-често извършваните операции на гръбначния стълб са заради заседналия начин на живот на пациентите. И, както в началото споменах, следват тези със счупвания или патологични фрактури в отделите на гръбначния стълб. В тази връзка искам да подчертая още нещо съществено, а то е да се избягват крайностите. Както заседналият начин на живот, така и свръхнатоварванията със спортни упражнения могат да предизвикат патологии в гръбначния стълб. Имам предвид, че някои хора, решавайки да живеят здравословно, започват да бягат по 10 километра на ден. Нека хората запомнят, че същият този здравословен начин на живот е по-скоро мода и дори психоза до голяма степен. И в никакъв случай не гарантира по-добро качество на живот. Защото физическите натоварвания водят до износване на ставите, освен това могат да причинят дискови хернии и други травми. В това отношение аз сравнявам човешкия организъм с автомобила – чисто новият съответно ще се движи по различен начин от 10-годишния. И пак в тази връзка, през последните години се появиха нови групи пациенти на неврохирурзите като броят им се е увеличил значително. Става дума за ММА бойците, трениращите фитнес, както и гладуващите заради диета момичета.
 • Проф. Енчев, моля ви по достъпен начин и накратко да обясните същността на тези безкръвни стабилизиращи гръбначния стълб операции.
 • Аз винаги го казвам, ще го повторя и тука: просто искам да поясня, че изразът „безкръвна операция” е идеализирана представа и не отговаря реално на действителността. Сами разбирате, че е неизбежно да се проникне под кожата или под лигавицата без да възникне кръвозагуба. Но така или иначе безкръвни операции са тези, при които се прави по-малък кожен или лигавичен разрез, дискретен или почти липсващ такъв – тогава е под формата на убождане. Затова по-точното понятие е перкутанни оперативни интервенции. Съвременна методика, при която се правят минимални разрези, с минимално отлепване, т.е. освобождаване на мускулатурата. Което означава, че травмата на мускулите е минимална, дискретна, а
 • възстановителният период съответно е значително по-кратък
 • Изкушавам се да направя сравнение с класическите операции, при които се прави голям кожен разрез с широко отлепване на мускулатурата, фиксирана към гръбнака. Сами разбирате, че в този случай възстановителният период и съответно оплакванията на болните са за по-продължителен период – те изпитват болка и дискомфорт в областта на оперативно поле, именно защото мускулатурата е отлепена. Не е изключено след такава операция да не настъпи пълно възстановяване. Но да се върнем на съвременната методика – болните се изправят и започват да се раздвижват още на втория ден. Съответно процедурата е свързана с много малка кръвозагуба. Това е много важно, защото при хора примерно с тежка анемия, кръвозагубата може да доведе до значително утежняване на състоянието. И още едно сравнение с класическата операция: при нея рискът от инфекции е по-голям, което в един момент може да се окаже същинска катастрофа. Ако трябва да обобщя, предимствата при минимално инвазивната, перкутанна безкръвна операция са малките кожни разрези, ограничена дисекция на мускулатурата и съвсем слабо травмиране. Разбира се, вече няколко пъти го казвам –минимална кръвозагуба, както и силно намален риск от инфекциозни усложнения. И не на последно място, което е много важно – много по-кратък период на възстановяване и бързо завръщане на болния към ежедневните му задължения.
 • Проф. Енчев, още една винаги актуална тема. Става дума за остеопорозата, а в тази връзка прочетох, че също прилагате нов операционен метод с т.нар. стабилизираща спирала. Разкажете и за това.
 • Това, което имате предвид, е разновидност на т.нар. вертебропластика. Вероятно повечето хора са наясно колко често срещано заболяване е остеопорозата в България. Но, за съжаление, то се открива и лекува едва в силно напредналите му стадии. Една огромна част от жените в нашата страна са застрашени от това заболяване, не е тайна, че профилактиката, въпреки известен напредък, все още е слабо развита. Лечението е много скъпо и на практика не се осъществява, т.е. единични са случаите, които се лекуват. Със сигурност повечето хора са наясно и с това, че при остеопороза костта губи своята плътност. Тя буквално се превръща в тебешир. Няма я тази твърдост, на която трябва да се разчита за поддържането на гръбнака – костта е крехка, чуплива, липсва и плътност. Затова най-малкото усилие, дори понякога и без спомен за каквото и да е усилие, може да доведе до счупване на прешлена. Това от своя страна снижава и изкривява гръбначния стълб, освен това затруднява дихателната функция на белия дроб. От друга страна може да е свързано с компресия на гръбначния мозък или на нервите в тази област, което може да стане причини за парализа. Това състояние, както знаете, силно нарушава качеството на живот. Няма да пропусна да припомня и факта, че освен всичко друго, всяка остеопоротична фрактура е свързана със силни болки. Понякога толкова силни, че страдащият не е в състояние да върши каквото и да било.
 • Но да се върнем на въпроса за вертебропластиката. Да, модерен метод за лечение, при който под рентгенов контрол и специална игла, в тялото на прешлена се инжектира т.нар. вертеброцимент.
 • Той уплътнява структурата на костта и не й позволява да се смачква повече, т.е. циментира счупения прешлен. Всъщност спиралата, за която вие попитахте, представлява винт, който се навива в тялото на прешлена, след което се раздува като спирала. Тя допълнително придава плътност на прешлена. Единственият недостатък на тази методика е, че е скъпа и, за съжаление, не се покрива от здравната каса.