Back to top medicaltime.bg

БЪРЗ АНТИГЕНЕН ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ВЪВЕЖДА БЪРЗ АНТИГЕНЕН ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС, с който се определя наличие на вирусни антигени в носоглътката на изследвания човек.

Подобно на PCR диагностиката, тестът се прави с назофарингеална проба, при следните условия: данни за инфекция с характерни симптоми, контакт с болен/заразоносител, след пътуване в чужбина или район с висок процент на заразени.
В случай на положителен резултат, инфекцията трябва да бъде потвърдена чрез златния стандарт RT-PCR на базата на клиничната картина, история за контакт с болен/заразоносител и други лабораторни и образни изследвания, потвърждаващи текуща инфекция.

Антигенният тест е с висока специфичност и чувствителност (92%), и дава резултат в рамките на 15 минути. Цената на теста е 35лв. и не се поема от НЗОК. Безплатно е само за постъпващи на лечечение в болницата пациенти и за хора със симптоми на коронавирус, по преценка на лекар, след направен триаж. Проба за антигенен тест се взема ежедневно в мобилен пункт пред Спешното отделение на УМБАЛ "Александровска". Препоръчително е да не се консумират напитки или храна, и да не се пуши 30 мин. преди тестуването.