Back to top medicaltime.bg

БЪЛГАРСКИ ОРТОПЕДИ ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ КАК ДА НЕ ДОПУСКАТ ГРЕШКИ ПРИ ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕТО НА ТАЗОБЕДРЕНА СТАВАВ България годишно се извършват 14 000 ендопротезирания на стави

Над 2000 от тях са за ревизионно протезиране (замяна на вече сменена става) заради износване или инфекция

По този показател България е на едно от челните места в негативния списък (в Европа този процент се движи между 7 и 18%)

Ако операцията е извършена прецизно, 90% от пациентите могат да живеят нормално със сменената става 25 години

Вече е ясна програмата на Международната конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става, която ще се проведе на 5 и 6 април 2024 г. в София. Събитието ще събере в столицата водещите български и европейски хирурзи, които ще дискутират своя опит в лечението на комплексните случаи на ревизионно протезиране на тазобедрена става. Организатор на Конференцията е Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Катедрата по ортопедия и травматология на МУ - София и Фондация за ортопедични изследвания и обучение „ОРФИО“ под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).

Сред основните акценти, които българските и чуждестранните експерти ще дискутират, са:
Оптимизация на пациента при ревизионна хирургия

Решения при асептично разхлабване

Превенция и лечение на перипротезната инфекция

Мениджмънт на перипротезните фрактури

Оптимизацията на пациентите включва подобряване на състоянието им преди операцията, така че хирургическото лечение  да  се понесе по-леко. „Тъй като травмата при операцията променя имунитета, е важно адекватно да бъдат адресирани придружаващите заболявания - сърдечно-съдови, белодробни, урологични, различни видове алергии, диабет (захарният диабет е основен рисков фактор за инфекция).“, обяснява проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Асептичното разхлабване е така нареченото, придобило гражданственост „износване на протезата“. Представлява бавен процес на нарушаване на връзката между импланта и костта, което води до микро движение, разместване на импланта и нарушаване на функцията на изкуствената става. Лечението е оперативно, налага се подмяна на изкуствената става с нова.

Какъв е „животът“ на една колянна/тазобедрена протеза?
Около 90% от болните могат да очакват 25- годишно безпроблемно функциониране на ендопротезата. Голямо, основно значение за успеваемостта на интервенцията има прецизността на изпълнение на операцията от хирурга.

В какъв процент от случаите се стига до ревизионно протезиране?
По света до ревизионно протезиране се стига в 7 до 18% от случаите в различните държави. В България няма точна статистика, но честотата е висока – над 14% . Годишно в страната се извършват над 14 000 ендопротезирания на стави (2023), от които над 2000 са сложни, скъпи и трудоемки ревизионни операции. Има голяма разлика в резултатите на различните центрове – колкото по-големи са, толкова са по-добри резултатите им.

Колко големи операции трябва да прави един ортопед годишно, за да се приеме, че е опитен в тази област?
За да се каже че един хирург е с опит в протезирането е нужно да прави над 50 операции годишно, а за експерт над 300. Но водещите артропластични хирурзи освен да правят първично протезиране на експертно ниво, трябва да имат опит и в корекцията на настъпили проблеми, което малко хирурзи умеят. „Тук е мястото на третичните центрове – каквито са университетските клиники – с голям ресурс и акумулиране на опит и експертиза, компетентност в лечение на усложненията. Те поемат най-сложните и трудни за лечение случаи от центровете с по-малко опит и натоварване“, обяснява проф. д-р Кинов.

Акцент по време на конференцията ще бъдат дискусиите и усвояването на практически умения, ще се обсъждат най-новите концепции при реконструкция на неуспешната тазобедрена артропластика. Водещи имена в ортопедията от чужбина ще представят практически аспекти на лечението на усложненията на ставното протезиране, както и ще се проведат практически занятия - workshop hands-on.

 

Все още има възможност ортопеди от цялата страна да се запишат за участие във форума. Допълнителна информация може да бъде намерена на страницата на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ или на тази на ОРФИО.