Back to top medicaltime.bg

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ за риск от туберкулоза в ПловдивСкрининг за риска от туберкулоза организира безплатно от 14 и 15 юни Отделението по фтизиатрия на университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив.

Мотото на инициативата е „Седмица на отворените врати“ и в нейните рамки ще се извършват безплатни медицински консултации. На пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, каза завеждащият отделението д-р Веселин Давчев.

Желаещите да се включат в безплатния скрининг трябва да го направят във времето от 08:00 до 13:00 часа,  до 15 юни включително, на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“. Допълнителна информация за „Седмицата на отворените врати“ може да се получи на телефон: 032 602 770.

 

Скринингът се провежда четири пъти годишно като част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията цели повишаване на информираността на обществото за риска от туберкулоза и същевременно с това всеки пациент получава достъп до здравни услуги. Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза.  МОЩНА ДЕТОКСИКИРАЩА ФОРМУЛА

В предишния скрининг – от 12 до 16 март, се включиха 227 души от Пловдив. При 75 се е наложило извършването на кожен туберкулинов тест – Проба на Манту, основното скринингово изследване за откриване на туберкулоза. Съмнения за туберкулоза е имало при 30, от тях двама са бил насочени за лечение на заболяването (туберкулоза). Открити са 15 случая на латентна туберкулозна инфекция, които вече са обхванати с химиопрофилактика.