Back to top medicaltime.bg

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ! ЗАПОЧВА МЕСЕЦ НА ХИПОФИЗНАТА ЖЛЕЗА В УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“

В рамките на инициативата всеки вторник и четвъртък в болницата ще има безплатни прегледи 

Месец на метаболитната дисфункция, свързана с нарушение във функцията на  хипофизната жлеза,стартира от 11 октомври в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София. Инициативата е по повод


Международния ден за борба със затлъстяването – 10 октомври


  Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт в света. Освен неправилно хранене и недостатъчно движение, причина за него могат да бъдат и някои заболявания като аденомите на хипофизната жлеза.

В рамките на инициативата, която ще продължи до 13 ноември,всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа специалисти от Клиниката по неврохирургияще преглеждат безплатно. Прегледите ще се провеждат в кабинет 18, ет.1.

Те са предназначени за хора, които имат симптоми на заболяване на хипофизната жлеза или такива, които са били диагностицирани и искат да получат второ мнение. За прегледите не се изисква направление, но е необходимо

предварително записване на тел.02/952 37 25 или на място в кабинета


СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОМОЩ

Хипофизните аденоми (ХА)са доброкачествени образувания, които могат да сенаблюдаватпри всеки  човек. Те представляват 10% от туморите на централната нервна система. Много често зад наднормените килограми и сексуалната дисфункция (при мъжете) и невъзможността за забременяване (при жените) се крият именно проблеми с функцията на хипофизната жлеза. Причината може да бъде неясна и във всеки един конкретен  случай се нуждае от правилно диагностициране, лечение и проследяване.


Кои са симптомите, които подсказват за наличието на ХА:

  •  Затлъстяване и покачване на телесното тегло с над 20 кг.
  •  Силно главоболие във фронталната област на главата, което трудно се повлиява от лекарства.
  •  Намалено зрение (пациентите мислят, че имат проблем с очите, но прегледът при офталмолог не показва отклонения). 
  •  Нередовна менструация, съпроводена с повишено окосмяване, себорея, невъзможност за забременяване при жените.
  • Сексуална дисфункция (понижено либидо, импотентност) при мъжете
  •  Увеличение на крайниците, носа, шията, промяна на чертите на лицето
  •  Постоянна умора, слабост в мускулите

 

Клиниката по неврохирургия на Университетска болница “Св. Иван Рилски” е най-голямата у нас. Разполага с 70 легла и 5 операционни зали и зала за ендоваскуларно лечение на съдови заболявания на мозъка. В Клиниката се намира Националният референтен център за ендоскопско лечение на хипофизните аденоми. Годишно в него се извършват 150-180 операции с ендоскопска техника, която гарантира минимална хирургична травма, по добър ефект от хирургичното лечение и по бързо възстановяване. В центъра работят опитни неврохирурзи, които са специализирали в областта на ендоскопската хирургия на хипофизата у нас и в чужбина. Той е единственият в страната, тясно профилиран изцяло в ендоскопска хирургия на черепната база. Оборудван е с последно поколение техника, предназначена специално за този вид операции: ендоскопски апарати – светловоди, права и ъглова оптики, специални монитори и  осветление, гаранитращи по добрата успеваемост от хирургичното лечение.