Back to top medicaltime.bg

Алцхаймер, Паркинсон и склероза се повлияват от кафе и ролипрамНово изследване разкрива тайната на профилактичното действие на ароматната напитка, която всички ние с удоволствие пием всеки ден. Което означава, че кафето действително помага за запазване на остър ум на стари години. Оказва се, че кофеинът активира

специфичния фермент NMNAT2

който изчиства мозъка ни от „клетъчния боклук” и предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер.

Сътрудници от Университета Индиана в САЩ открили, че освен кофеинът, още 23 вещества от природен и синтетичен произход стимулират продукцията на въпросния фермент. За това се съобщава на страниците на популярния журнал Scientific Reports.

Към днешна дата почти 48 милиона жители на нашата планета страдат от деменция, но се очаква към 2050 година този брой да се утрои.

Най-честата причина за деменция е болестта на Алцхаймер –

60 до 80 процента от всички случаи. Въпреки че досега не се знаят причините за тази болест, учените успели да разгадаят механизмите за гибелта на нервните клетки. В тъканите на болния мозък се натрупват аномално свити белтъчни комплекси – тау-протеини и бета-амилоид. Смята се, че именно те нарушават жизнената функция на нервните клетки и в крайна сметка ги убиват.

През 2016-та година

доктор Ну-Чен Лу

от Университета в Индиана открил, че ферментът NMNAT2 защитава невроните по пътя на свързване на патологичните тау-протеини. Новото изследване открило, че кафето е отличен стимулатор на този фермент.
С помощта на нова изчислителна платформа учените тестирали 1280 фармакологични активни вещества, опитвайки се да открият идеалният стимулатор на NMNAT2. Успели на изолират всичко на всичко 24 молекули, сред които се оказали:

  • Алкалоидът кофеин.
  • Ретиновата киселина.
  • Зипрасидон с търговско наименование Зелдокс (антипсихотик).
  • Кантаридин (отрова от испанска муха).
  • Вортманин (противогъбично средство).
  • Ролипрам (антиоксидант).

За експериментите доктор Лу използват генетично модифицирани мишки, при които се изработва много тау-протеин, но пък е понижена изработката на фермента NMNAT2. Давайки кофеин на лабораторните животинки, учените успели да повишат продукцията на фермента и да освободят мозъка от патологичните белтъчни отлагания.

Вторият многообещаващ „кандидат” за ролята на лекарство против деменция станал

ролипрамът

Това е антидепресант, който се е прилагал успешно в САЩ през 1990 година, но по-късно бил изтеглен от пазара. Ролипрамът активира NMNAT2 и помага на мозъка да се прочисти от „клетъчния боклук”.

Болестта на Алцхаймер,

болестта на Паркинсон

страничната амиотрофична склероза – всички тези тежки и много други невродегенеративни заболявания са свързани с аномалните белтъчни отлагания в нервната система. Но може с увереност да се каже, че това изследване многократно ускорява търсенето на нови лекарства против деменция. Изпробвайки повече от хиляда субстанции, американските учени предоставят силен старт за бъдещите научни разработки.